In de bruisende stad Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, is een historisch moment aangebroken. De allereerste steen van de indrukwekkende Mukaab is officieel gelegd. Deze gigantische kubusvormige wolkenkrabber zal, zodra voltooid, het grootste gebouw ter wereld zijn. Een architectonisch meesterwerk dat de wereld zal verbazen.

Met een duizelingwekkend prijskaartje van maar liefst 46,2 miljard euro, zal elke zijde van de Mukaab ongeveer 400 meter lang zijn. Dit betekent dat het gebouw groot genoeg zal zijn om twintig Empire State Buildings te huisvesten. Maar de Mukaab is niet zomaar een wolkenkrabber. Het maakt deel uit van een ambitieus project om een nieuwe stadswijk in Riyad te creëren. Deze wijk zal niet alleen de Mukaab bevatten, maar ook scholen, ziekenhuizen en een gloednieuw stadion met 45.000 zitplaatsen. Uiteindelijk zullen hier zo’n 400.000 mensen hun thuis vinden. De eerste fase van dit grootschalige project moet tegen 2030 voltooid zijn, precies op tijd voor de wereldexpo die Saoedi-Arabië zal organiseren.

Maar de Mukaab is meer dan alleen een wolkenkrabber. Het zal een toren en een koepel bevatten waarop adembenemende beelden zullen worden geprojecteerd. Binnenin is er ruimte voor duizenden hotelkamers, 104.000 wooneenheden en tien attracties verspreid over een oppervlakte van maar liefst twee miljoen vierkante meter. En alsof dat nog niet genoeg is, zal de Mukaab ook een groene oase zijn te midden van de betonnen jungle.

Het opvallende ontwerp van de Mukaab is een eerbetoon aan de Najdi-architectuurstijl, die bekend staat om zijn driehoekige en rechthoekige raam- en deuropeningen en gecentraliseerde binnenplaatsen. Dit architectonische meesterwerk zal de skyline van Riyad voor altijd veranderen en de stad een nieuwe identiteit geven.

De Mukaab is slechts een van de vele megaprojecten die kroonprins Mohammed bin Salman heeft geïnitieerd. Hij streeft ernaar om de economie van het koninkrijk te diversifiëren en Saudi-Arabië te transformeren tot een internationale hub voor toerisme en ontspanning. Een van zijn meest opvallende projecten is ‘The Line’, een futuristische stad bedekt met spiegels in de woestijn. Hoewel dit project vanwege budgettaire beperkingen is bijgesteld, blijft de visie van de kroonprins onverminderd.

De Mukaab zal naar verwachting meer dan 47 miljard euro bijdragen aan het Saoedi-Arabische bbp en maar liefst 334.000 banen creëren. Dit indrukwekkende bouwwerk zal niet alleen de skyline van Riyad veranderen, maar ook de toekomst van Saudi-Arabië vormgeven. Een symbool van vooruitgang en ambitie, dat de wereld zal blijven fascineren.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241025_94912897

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....