De rode wijn maakt bij Lidl plaats voor roséwijn. Het wild en de kaasschotels werden aan de kant geschoven voor aperitiefhapjes. Mensen kochten er afgelopen week meer chips voor bij de aperitief. Ook de witte wijn deed het beter dan normaal. Bij Aldi zagen ze een lift in de verkoop van rosé. Het weer heeft àltijd een invloed, klinkt het daar.

De parken en terrasjes zaten goed vol. – © Dirk Kerstens

Bij Delhaize kan je dit weekend barbecuevlees scoren. “Als er plots zon is in het najaar, weten we dat klanten ons aanspreken over het barbecue-assortiment. Onze beenhouwers zullen daarop anticiperen en enkele brochetten of worsten in de koeling leggen. We merken hetzelfde effect bij de eerste zon in maart of april.”

Opvallend bij Albert Heijn: het zomerfruit is terug. Ze merken een stijging in de verkoop van voorgesneden fruit, vaak meloen of ananas. “Klanten gebruiken dat fruit graag in hun fruitsla. Ook de slaatjes als lunch en de koude noedelsalade verkochten deze week veel beter dan normaal deze tijd van het jaar. Bij slechter weer eten mensen liever warm. Ook de verkoop van rosé kreeg een enorme piek.”

Op zoek naar extra personeel

Naast de supermarkten, doen ook de horecazaken een duit in de zak dankzij de zomerse temperaturen. Afspanning De Jachthoorn in Kontich heeft een buitenspeeltuin mét terras. “Er zat vandaag al meer volk, en als het dit weekend even zonnig is, verwachten we nog meer mensen.” Marijn heeft drie zaken op de Groenplaats in Antwerpen. Brasserie De Post, De Zon en In de Stoop. Naast elkaar vormen ze één groot terras. “Dat staat twaalf maanden buiten, we hebben zijwanden en een overkapping. Nu staat alles open. Het is sinds dinsdag al druk, omdat ook Nederland vakantie heeft. Ik zoek voor dit weekend nog een extra flexi of jobstudent.” (Lees verder onder de foto)

Ook in Oostende werd genoten van het mooie weer. – © Simon Mouton

Aan de kust is het nog drukker. Leopold 1 in de Panne heeft het grootste terras van hun kuststad en het is er al drie dagen heel druk. “Wallonië heeft vakantie en dat voelen we. Eind september nemen we ons terras weg, maar we hebben het deze week weer volledig uitgesteld. We hebben voor dit weekend extra personeel ingeschakeld. Het wordt wellicht het laatste drukke weekend, want na volgende week is het gedaan met het mooie weer.”

“De jobstudenten die deze zomer bijsprongen staan dit weekend op stand-by”

Royale in Knokke

Ook bij cocktailbar Plan B in Nieuwpoort werden de terrasmeubels al drie weken op stal gezet. Tot nu. “Er is heel veel volk aan de kust nu, vooral tweedeverblijvers. Dus hebben we sinds vrijdag weer het terras buiten gezet.” Bij Bistro Mathilde in Oostende kan je enkel eten en toch deden heel wat mensen dat vrijdagmiddag buiten. “Voor morgen zijn er ook al heel wat reservaties, expliciet op ons terras.”

Bij Royale in Knokke was vrijdagmiddag het terras volledig gevuld. “Een overrompeling”, klinkt het. “We hebben zelfs tafels tot aan het strand gezet. De jobstudenten die deze zomer bijsprongen staan dit weekend op stand-by. Ze zijn beschikbaar als het druk wordt. Dit is een heerlijke Indian Summer.”

Vrijdag was het 20,4 graden in Ukkel. En ook dit weekend kunnen we nog genieten van de zon. En dat voelen de supermarkten en cafés. “Ons terras stond eigenlijk al binnen.”


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241025_97228960

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....