In een belangrijke ontwikkeling heeft CNN senior data-reporter Harry Enten aangekondigd op vrijdag dat voormalig president Donald Trump mogelijk in een positie is om geschiedenis te schrijven door de nationale populaire stem te winnen in de aankomende verkiezingen.

Republikeinse presidentiële kandidaat Donald Trump, links, vicepresidentiële kandidaat J.D. Vance tijdens de tweede dag van de Republikeinse Nationale Conventie in het Fiserv Forum. De tweede dag van de RNC richtte zich op criminaliteit en grensbeleid.

Mocht Trump dit bereiken, dan zou hij de eerste Republikeinse kandidaat in 20 jaar zijn die de populaire stem veiligstelt – een mijlpaal die voor het laatst werd bereikt door George W. Bush in zijn herverkiezingscampagne in 2004.

Enten analyseerde recente peilingen en merkte op dat Trump een kleine voorsprong heeft op Kamala Harris, en benadrukte dat Trump’s voorsprong in sommige nationale peilingen hem binnen handbereik plaatst om de populaire stem te winnen.

Trump Toenemend naar Overwinning – Krijg de Ultieme Trumpinator Bobblehead terwijl Hij Afstevent op 2024!

“Trump kan de populaire stem winnen,” merkte Enten op. “Iedereen heeft het gehad over het idee dat Trump kan winnen in het Electoral College, maar Harris zal de populaire stem winnen. Maar Trump kan eindelijk zijn grote witte walvis vangen.”

Enten verwees naar verschillende nationale peilingen en merkte op dat de race dicht bij elkaar ligt, met sommige enquêtes waaruit blijkt dat Trump een lichte voorsprong heeft. Een recente CNBC-peiling gaf Trump bijvoorbeeld een voorsprong van 2 punten, terwijl de Wall Street Journal-peiling hem 3 punten voor Harris plaatste.

Enten merkte op: “Het komt erop neer dat, met de populaire stemmen, waarop we ons echt niet hebben gefocust, een zeer, zeer spannende race… Donald Trump is in een positie waarin hij de populaire [stem] zou kunnen winnen, wat hij absoluut zou willen doen.”

De gemiddelde peilingen laten momenteel zien dat Harris slechts een voorsprong van 1 punt boven Trump heeft, een kleinere marge dan eerder gezien.

Ter vergelijking: Joe Biden had 9 punten voorsprong in de weken voor de verkiezingen van 2020, en voormalig staatssecretaris Hillary Clinton leidde Trump met 6 punten eind oktober 2016.

Enten beschreef de nabijheid van de peilingen dit jaar en merkte op: “Harris heeft in de gemiddelde peiling op dit moment 1 punt voorsprong, uiteraard binnen de marge van fout… Donald Trump bevindt zich in een positie waarin hij echt niet eerder is geweest op dit punt in de campagne, waar hij echt kan concurreren… op dit moment is de populaire stem veel te dicht om een duidelijke winnaar aan te wijzen.”

Een Republikeinse kandidaat wint de populaire stem voor het laatst in 2004 toen voormalig president George W. Bush herverkozen werd.

Daarvoor was de laatste Republikein die een overwinning bij de populaire stemmen behaalde, de vader van Bush, George H.W. Bush, in 1988.

Enten wees op de unieke kans waarmee Trump en de Republikeinen dit jaar worden geconfronteerd: “Het feit dat de peilingen zo dicht bij elkaar liggen, het feit dat Donald Trump een legitieme kans heeft om de populaire stem te winnen is iets waarvan ik denk dat veel mensen… niet dachten dat dat mogelijk was toen Donald Trump de vorige keer meedeed.”

Enten merkte ook op dat Trump goed presteert in traditioneel Democratische staten, zoals Californië en New York, naast solide Republikeinse staten zoals Florida en Texas.

Hoewel deze staten alleen geen overwinning in het Electoral College zouden bepalen, dragen ze bij aan Trump’s potentiële voordeel in de populaire stem.

Volgens de laatste peilingen toonde de enquête van de Wall Street Journal aan dat Trump Harris nationaal leidde met 47% tegen 45%, terwijl de peiling van CNBC een nationale voorsprong van 2 punten voor de voormalig president bevestigde.

Trump heeft ook een kleine voorsprong van 0,9 punt op Harris in belangrijke strijdstaten, zoals gerapporteerd in de gemiddelden van RealClearPolitics op vrijdag.

Top Strijdstaten – RCP Gemiddelde | Wisconsin, Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Nevada

Source: https://www.rvmnews.com/2024/10/on-cnn-democrats-heads-are-all-exploding-trump-could-land-his-great-white-whale-watch/

.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....