Phil Lesh, de invloedrijke bassist en mede-oprichter van de legendarische rockband Grateful Dead, is op de leeftijd van 84 jaar overleden.

Phil Lesh en de Terrapin Family Band met Nicki Bluhm en Eric Krasno treden op in Central Park in New York City op woensdag 5 september 2018. (midden) Phil Lesh.
Phil Lesh

Zijn dood werd bevestigd via een aankondiging op zijn officiële Instagram-account vroeg vrijdagochtend.

Volgens de verklaring “overleed Lesh vanmorgen vredig, omringd door zijn familie en vol liefde”.

Trump Surging to Victory – Ontvang de Ultieme Trumpinator Bobblehead terwijl hij zich voorbereidt op 2024!

In de verklaring werden verdere details gedeeld, waarin staat: “Phil bracht enorme vreugde voor iedereen om hem heen en laat een nalatenschap van muziek en liefde achter. We verzoeken u om de privacy van de familie Lesh in deze tijd te respecteren.”

Het leven en de carrière van Lesh werden gekenmerkt door muzikale innovatie en veerkracht in het gezicht van gezondheidsuitdagingen.

In de loop der jaren heeft hij twee keren kanker overwonnen: eerst prostaatkanker in 2006, en later blaaskanker in 2015.

In 1998 onderging hij ook een levertransplantatie na een hepatitis C-diagnose, een procedure die zijn leven verlengde en hem in staat stelde zijn muzikale reis voort te zetten.

Geboren in Berkeley, Californië, in 1940, was Lesh een van de oprichters van de Grateful Dead, een band die een bepalende kracht zou worden in de Amerikaanse tegen cultuur beweging van de jaren 1960 en 1970.

Geformeerd in 1965 in het San Francisco Bay Area, pionierde de Grateful Dead een geluid dat rock, folk, jazz, bluegrass en blues mengde, waarmee ze het psychedelische rockgenre tot stand brachten.

[embedded content]

Leshs basgitaarspel was cruciaal voor het creëren van dit kenmerkende geluid. Bekend om zijn tegen-melodische benadering en improvisatievaardigheden, speelde hij een cruciale rol in het vormgeven van de lange jamsessies van de band die een kenmerk werden van hun liveoptredens.

De Grateful Dead kreeg al snel een toegewijde fanbasis die bekend stond als “Deadheads”, met Leshs innovatieve baswerk als een centraal onderdeel van de aantrekkingskracht van de band.

Zijn unieke aanpak, die elementen uit klassiek, jazz en avant-garde invloeden mengde, onderscheidde hem van zijn rockgenoten en hielp de band te onderscheiden.

Gitarist Jerry Garcia, een van Leshs dichtste samenwerkers, benadrukte ooit zijn impact door te zeggen: “Als Phil speelt, speelt de band,” waarmee hij Leshs integrale rol in de muziek en energie van de groep onderstreepte.

Jerry Garcia van The Grateful Dead in Giants Stadium in East Rutherford, New Jersey op 18 juni 1995.
Jerry Garcia 1995

Zelfs nadat de Grateful Dead uit elkaar gingen na hun laatste tour in 1995, bleef Lesh de geest van de band levend houden door verschillende muzikale projecten.

Zijn meest prominente onderneming was Phil Lesh & Friends, een ensemble dat hem in staat stelde verschillende muziekgenres te verkennen en tegelijkertijd de improviserende aard van de Grateful Dead te behouden.

Dit project gaf hem een uitlaatklep om verbinding te maken met nieuwe generaties fans en stelde hem in staat om de nalatenschap van de Dead voort te zetten.

Gedurende zijn bijna zes decennia durende carrière hebben Leshs bijdragen een blijvende indruk achtergelaten op de Amerikaanse rockmuziek, en invloed uitgeoefend op talloze muzikanten en fans.

Hij wordt herinnerd als een van de meest innovatieve bassisten in de rock, met een stijl die het hokje doorbrak en de rol van de basgitaar in een rocksetting opnieuw definieerde.

[embedded content]

Phil Lesh laat een vrouw, Jill, achter, met wie hij in 1984 getrouwd is, en hun twee zonen, Grahame en Brian. Beide zonen zijn in de voetsporen van hun vader getreden en zetten de muzikale nalatenschap van Lesh voort.

[embedded content]

Source: https://www.rvmnews.com/2024/10/grateful-dead-co-founder-and-legendary-bassist-passes-peacefully-at-age-84-watch/

.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....