Het Dicasterie voor de Economie liet de betrokken kardinalen eerder deze maand al weten dat het Vaticaan alleen nog hun salarissen zal betalen en geen extraatjes meer voor persoonlijke secretariaats- en andere kosten. De inlevering zou neerkomen op zo’n 10 procent. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA verdient een kardinaal die aan het hoofd staat van een Vaticaans dicasterie nu ongeveer 5.000 euro per maand.

In september schreef paus Franciscus een brief aan alle kardinalen met het verzoek hem te helpen om het Vaticaanse begrotingstekort terug te dringen. Dat bedroeg in 2023 iets meer dan 83 miljoen euro, aldus een rapport van juli in de Italiaanse krant La Repubblica. “Er zijn nu extra inspanningen nodig van iedereen, zodat een ‘nultekort’ niet alleen theoretisch, maar ook effectief haalbaar is”, aldus de paus.

Paus Franciscus verlaagde In maart 2021 ook al eens de salarissen van de kardinalen met 10 procent als onderdeel van een pakket bezuinigingsmaatregelen van het Vaticaan. En in februari van dit jaar schafte hij het gratis of goedkoop logement af waarvan kardinalen en functionarissen van de Romeinse Curie konden genieten.