Na een urenlange, emotionele vergadering hebben de leden van Vooruit een akkoord met Open VLD en N-VA voor een stadsbestuur in Gent afgekeurd. De verdeeldheid bij de socialisten en vooral het wantrouwen in N-VA bleek te groot. En zo komt Groen alsnog terug aan zet in Gent.

Het leek een veelbelovend akkoord: Open VLD, Vooruit en N-VA hadden overeenstemming bereikt om samen een stadsbestuur te vormen. Mathias De Clercq zou de sjerp krijgen, samen met twee liberale schepenen. N-VA zou drie schepenen krijgen en Vooruit vier schepenen, inclusief belangrijke portefeuilles zoals wonen en mobiliteit. Maar de verdeeldheid binnen de socialistische partij gooide roet in het eten.

Voorafgaand aan de vergadering waren er al protesten tegen het akkoord met N-VA, en tijdens de vergadering bleek dat veel socialisten tegen zouden stemmen. Oud-provinciegouverneur Herman Balthazar was een van de eersten die opriep om tegen te stemmen, en hij kreeg luid applaus. Uiteindelijk bleek het akkoord onvoldoende steun te krijgen en werd het verworpen.

Dit betekent dat Gent nu op onbekend politiek terrein terechtkomt. Normaal gesproken zou Mathias De Clercq twee weken de tijd hebben om een stadsbestuur te vormen, maar nu dat niet gelukt is, krijgt Groen de leiding. Dit is opmerkelijk, omdat Groen vorige week nog uit de onderhandelingen werd gezet door De Clercq. Hafsa El-Bazioui van Groen zou nu zelf de sjerp kunnen opeisen, aangezien Groen samen met N-VA en CD&V een meerderheid heeft van 28 zetels.

Maar El-Bazioui heeft al aangegeven dat ze niet met N-VA wil praten, maar alleen met Voor Gent. Als Groen en Voor Gent alsnog tot een akkoord komen, blijft De Clercq burgemeester van Gent. Lukt dat niet binnen twee weken, dan is volgens de nieuwe kiesregels Anneleen Van Bossuyt van N-VA aan de beurt.

Het is een spannende tijd voor Gent, waarin de politieke verhoudingen flink opgeschud zijn. Wie uiteindelijk de sjerp zal dragen en welke partijen samen een stadsbestuur zullen vormen, is nog onzeker. Maar één ding is zeker: de coalitiegesprekken in Gent zijn een ware rollercoaster geworden.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241027_97876522

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....