De controversiële ‘banaan met ducttape’ van Maurizio Cattelan, genaamd ‘Comedian’, heeft opnieuw de aandacht getrokken. Het veilinghuis Sotheby’s heeft aangekondigd dat een van de drie delen van het kunstwerk opnieuw te koop wordt aangeboden. Deze keer wordt verwacht dat het tussen de 1 en 1,5 miljoen dollar kan opbrengen.

Voor dit astronomische bedrag krijgt de gelukkige koper niet alleen een rol ducttape en een banaan, maar ook een certificaat van echtheid en officiële instructies om het kunstwerk te installeren. Het is belangrijk op te merken dat ‘Comedian’ een conceptueel kunstwerk is en dat de fysieke materialen bij elke installatie worden vervangen.

Het kunstwerk zorgde in 2019 voor veel ophef toen het voor 120.000 dollar werd verkocht. Sommige mensen zagen het als een kunstwerk dat de waarde van kunst in twijfel trok, terwijl anderen het als een geniale conceptuele creatie beschouwden. De discussie werd nog verder aangewakkerd toen performancekunstenaar David Datuna de banaan van de muur trok, pelde en opat voor een verbijsterd publiek.

Na het incident werd het kunstwerk uit veiligheidsoverwegingen verwijderd, maar alle delen werden op de beurs verkocht. Nu wordt een van de delen opnieuw te koop aangeboden en de verwachtingen zijn hooggespannen. Het feit dat ‘Comedian’ al twee keer voor een aanzienlijk bedrag is verkocht, toont aan dat het een goede investering kan zijn.

Het kunstwerk heeft ook een wereldtournee gemaakt, waarbij het werd tentoongesteld in verschillende steden over de hele wereld. Nu zal het opnieuw te zien zijn in New York voordat het verder reist naar andere steden zoals Londen, Parijs en Tokio.

Kortom, de ‘banaan met ducttape’ van Maurizio Cattelan blijft de kunstwereld verbazen en is een waardevolle investering gebleken. Wie had gedacht dat een simpele banaan zoveel ophef en waarde kon genereren?


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241027_96321171

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....