Vlaams Belang komt in Izegem dan toch niet aan de macht. De lokale partij die met haar een deal had afgesloten – STIP+ – trekt in extremis de stekker eruit. Omwille van fysieke bedreigingen en werkgevers die ermee dreigen de STIP-mensen te ontslaan, valt binnen de partij te horen. En zo heeft de West-Vlaamse stad nog altijd geen nieuw bestuur.

In een onverwachte wending van gebeurtenissen, zal Vlaams Belang toch niet de macht grijpen in Izegem. De lokale partij STIP+, waarmee ze een deal hadden gesloten, heeft op het laatste moment besloten om de samenwerking stop te zetten. De reden? Fysieke bedreigingen en werkgevers die dreigen STIP-leden te ontslaan. Dit betekent dat de stad nog steeds geen nieuw bestuur heeft en de politieke situatie blijft hangen in onzekerheid.

Het leek erop dat Vlaams Belang eindelijk een rol zou spelen in het bestuur van een derde stad of gemeente. Op zaterdag kondigden STIP+ en Vlaams Belang een akkoord aan, waarbij ze beloofden een inclusieve samenleving na te streven en geen nationalistische agenda te voeren. Echter, slechts twee dagen later heeft STIP+ de deal geannuleerd. De lokale partij beweert dat de leden overweldigd zijn door de situatie. Naast een betoging van tegenstanders van Vlaams Belang, zijn er ook bedreigingen binnengekomen. Werkgevers hebben zelfs gedreigd STIP-leden te ontslaan als de samenwerking met Vlaams Belang doorgaat. Dit heeft geleid tot grote onrust binnen STIP+.

Het is duidelijk dat de druk te hoog is geworden voor STIP+. Ze hebben besloten om zich terug te trekken op het laatste moment, hoewel de voordrachtsakte met de namen en bevoegdheden van burgemeester en schepenen al is ondertekend. Hierdoor komt het initiatiefrecht nu in handen van de N-VA, de tweede partij in Izegem. Uittredend burgemeester en Vlaams parlementslid Bert Maertens krijgt twee weken de tijd om een coalitie te vormen. Echter, zonder STIP+ is een coalitie niet mogelijk. Tenzij Maertens er ook voor kiest om met Vlaams Belang te besturen.

Het is opmerkelijk dat dit al het tweede akkoord is dat sneuvelt in Izegem. Eerder was er al een akkoord tussen STIP+, Vooruit Groen en CD&V, maar de christen-democraten kwamen een dag later terug op de deal. Nu begint alles dus weer opnieuw en blijft de politieke situatie in Izegem onzeker.

Met bedreigingen en werkgevers die dreigen STIP-leden te ontslaan, lijkt het erop dat de lokale politiek in Izegem een gevaarlijke en onstabiele omgeving is geworden. Het is een trieste situatie waarin de democratie wordt bedreigd en de belangen van de burgers worden genegeerd. Izegem heeft dringend behoefte aan een nieuw bestuur dat de rust en stabiliteit kan herstellen, maar het blijft de vraag wie deze uitdaging durft aan te gaan.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241028_94404396

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....