In India is er momenteel veel ophef over virale filmpjes waarin koks hun onsmakelijke praktijken tonen. Zo zijn er beelden waarop te zien is hoe koks in eten spugen en zelfs een video waarin een huishoudhulp urine mengt in het eten dat ze aan het bereiden is. Deze filmpjes hebben geleid tot verontwaardiging in het land.

Helaas maken hindoenationalisten gebruik van deze ongeverifieerde filmpjes om hun anti-moslimretoriek te versterken. Dit heeft een negatieve invloed op de toch al wankele relatie tussen de hindoe-meerderheid (bijna 80% van de bevolking) en de moslimminderheid (14%) in India.

Dit is echter niet het enige incident. Onlangs werd een restauranteigenaar in de stad Barabanki gearresteerd nadat een video was opgedoken waarin te zien was hoe hij spuugde tijdens het bereiden van een roti. Ook in de stad Mussoorie werden twee mannen gearresteerd nadat ze hadden gespuugd tijdens het maken van thee. Deze incidenten hebben geleid tot de opkomst van de hashtag ’thook-jihad’ (spuug-jihad) op sociale media.

Als reactie op deze filmpjes willen de deelstaten Uttarakhand en Uttar Pradesh de wetgeving inzake voedselveiligheid aanscherpen. Personen die spugen, urine in voedsel mengen of op andere wijze voedsel vervuilen, kunnen boetes tot 100.000 roepies (1.100 euro) krijgen, of zelfs een celstraf tot tien jaar.

De deelstaatregeringen, die worden geleid door de hindoenationalistische Bharatiya Janata Party, overwegen ook permanente bewakingscamera’s in hotel- en restaurantkeukens en het weergeven van de namen van eigenaars, koks en obers op een display. Dit laatste is echter controversieel omdat het voedselkraampjes langs de Kanwar Yatra, een jaarlijkse hindoebedevaart, eerder al negatief heeft beïnvloed.

Eten en eetgewoonten zijn diep verweven met religie en het hiërarchische kastensysteem in India, waardoor dit een zeer gevoelige kwestie is in het land. Daarnaast kampt India al met problemen op het gebied van voedselveiligheid, met jaarlijks 400.000 sterfgevallen als gevolg van besmet water, problemen met voedseltransport en -opslag, en te krappe keukens.

Er is echter twijfel over de noodzaak van strengere wetgeving. Volgens journalist en jurist V. Venkatesan is de huidige wetgeving uit 2006 voldoende om overtredingen op het gebied van voedselveiligheid aan te pakken. De nieuwe wetten en richtlijnen lijken vooral bedoeld om de aandacht af te leiden van de werkelijke problemen in het land, zoals werkloosheid en inflatie, aldus oppositiepartijen in de deelstaten.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241028_95598385

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....