In juli 2021 werden we geconfronteerd met een waterbom die zware overstromingen veroorzaakte in de Vesder-vallei in Wallonië. Maar de recente overstromingen in Spanje hebben deze ramp overtroffen. In de regio Valencia is er in één dag meer dan 400 mm water per vierkante meter gevallen. Dit maakt de overstromingen in Spanje één van de zwaarste natuurrampen in de naoorlogse geschiedenis van West-Europa.
Maar dit is niet de eerste keer dat West-Europa getroffen wordt door dergelijke rampen. In 2021 werden ook delen van Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en Groot-Brittannië getroffen. Ongeveer 220 mensen kwamen om bij deze ramp, waarvan 39 in België. Het was de meest dodelijke natuurramp ooit in ons land.
Maar laten we teruggaan in de tijd. In 2016 werd Italië getroffen door een zware aardbeving met 293 doden tot gevolg. En in 2009 vond er in L’Aquila, Italië, een andere zware aardbeving plaats met 295 doden. Deze aardbevingen hebben diepe littekens achtergelaten in de getroffen regio’s.
In 1990 werden België en Nederland geteisterd door een storm met orkaankracht. Deze storm eiste 30 levens en veroorzaakte grote schade aan gebouwen en infrastructuur. De wind blies zelfs kerktorens weg.
In 1976 brak er een januaristorm uit die dijken deed breken bij Walem en Ruisbroek. Dit veroorzaakte grote overstromingen in de provincie Antwerpen en kostte ruim 60 mensen het leven. Ook Nederland, Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië werden getroffen door deze storm.
In 1972 raasde er een hevige herfststorm over verschillende landen, waaronder België en Nederland. Deze storm ontwortelde vijf miljoen bomen en eiste 54 levens. De havens van verschillende steden liepen grote schade op.
En laten we ook de aardbeving in Friuli, Italië, in 1976 niet vergeten. Deze zware aardbeving kostte het leven aan 989 mensen.
Maar de grootste natuurramp in de naoorlogse geschiedenis van West-Europa vond plaats in 1953. De Watersnoodramp in Nederland veroorzaakte overstromingen in grote delen van het land. Er vielen maar liefst 1.836 doden en de totale schade bedroeg 1,5 miljard gulden.
De recente overstromingen in Spanje zijn dus een herinnering aan de verwoestende kracht van de natuur. Laten we hopen dat we in de toekomst beter voorbereid zijn op dergelijke rampen en dat we de slachtoffers kunnen helpen en ondersteunen.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241030_95923656
.