ABC’s lokale affiliate WNEP-TV in Pennsylvania staat in het middelpunt van controverse nadat het een grafiek uitzond tijdens een zondaguitzending die Kamala Harris toonde als winnaar van Pennsylvania met 100% van de stembureaus gerapporteerd, meer dan een week voor de verkiezingsdag op 5 november.
Het voorval, dat plaatsvond tijdens de uitzending van de Formule 1 Mexico Grand Prix, toonde Harris als winnaar met 52% van de stemmen tegenover Donald Trump’s 47%, wat leidde tot een golf van samenzweringstheorieën online over de integriteit van de verkiezingen.
ABC heeft per ongeluk verkiezingsresultaten uitgezonden waarin Harris PA wint met 5% en 100% in pic.twitter.com/VTJCjH92uh
— End Wokeness (@EndWokeness) 30 oktober 2024
De onverwachte “resultaten” trokken de aandacht van kijkers en leidden tot beschuldigingen van verkiezingsfraude. Gebruikers op sociale media gaven snel hun mening, waarbij een gebruiker op X postte: “De fraude is aan de gang! Stop de diefstal!”
De fraude is aan de gang!
Stop de diefstal!— One Bad Dude (@OneBadDude_) 30 oktober 2024
De zender ging later in op het voorval en legde uit dat de grafiek deel uitmaakte van een systeemtest en geen echte stemdata vertegenwoordigde.
In een verklaring aan The Daily Mail verduidelijkte WNEP-TV: “Die cijfers hadden niet op het scherm moeten verschijnen, en het was een fout van WNEP dat ze dat deden.” De zender legde verder uit dat de grafiek “random gegenereerde” cijfers weergaf, die werden gebruikt om ervoor te zorgen dat de systemen van het netwerk klaar zijn voor de verkiezingsavond.
De zender voegde eraan toe: “De cijfers weerspiegelden geen enkele daadwerkelijke stemtelling. De wetgeving in Pennsylvania staat niet toe dat stembiljetten per post uit hun enveloppen worden gehaald voordat het 7:00 uur ’s morgens op de verkiezingsdag is, en er zullen geen stemmen van enige aard worden geteld in Pennsylvania voordat de stembureaus om 20:00 uur sluiten.
WNEP betreurt de fout en verontschuldigt zich voor eventuele verwarring. We hebben maatregelen genomen om te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt.”
🚨GEPAKT
Een Pennsylvania nieuwsstation WNEP-TV toonde “per ongeluk” fake verkiezingsresultaten waarin Harris de swing state won
— Benny Johnson (@bennyjohnson) 30 oktober 2024
Met Trump die momenteel leidt met een krappe marge van 0,7% in Pennsylvania, volgens Real Clear Politics, met 48,2% tegenover Harris’s 47,5%, blijft de staat een van de krapste strijdtonelen in de race. In de verkiezingen van 2020 won Joe Biden Pennsylvania met een krappe marge van 80.555 stemmen, of 1,17%, waarmee hij de 20 kiesstemmen van de staat veroverde.
Met Pennsylvania’s geschiedenis van haarflinterdunne marges heeft elke verkeerde weergave van de resultaten de scepsis onder Trump-supporters vergroot, die de WNEP-beelden met vernieuwde aandacht hebben verspreid.
Het voorval heeft ook bijgedragen aan de kritiek op het door Disney bezit ABC, dat het tijdens de verkiezingscyclus beschuldigingen van partijdigheid heeft gekregen.
Het netwerk, dat de presidentiële debat op 10 september uitzond, kreeg kritiek van conservatieve kijkers die beweerden dat de moderators David Muir en Linsey Davis partijdigheid toonden ten gunste van Harris.
Critici beweerden dat terwijl Trump onderworpen was aan continue factchecks, Harris niet zo nauwkeurig door de moderators werd gecontroleerd.
Gutfeld op 🔥🔥🔥 over debat.
— Juanita Broaddrick (@atensnut) 11 september 2024
De geschillen hebben de voortdurende discussie over media-neutraliteit en de rol ervan in het verkiezingsproces versterkt, vooral met de verkiezingsdag in aantocht en de belangen hoog in swing states zoals Pennsylvania.
Met WNEP’s onbedoelde uitzending die debatten oproept over verkiezingstransparantie en ABC die onder de loep ligt over vermeende vooringenomenheid, hebben conservatieve kijkers hun bezorgdheid over de invloed en betrouwbaarheid van de media opnieuw geuit in de aanloop naar 5 november.
Misschien heeft iemand dit al genoemd, maar het onsamenhangende antwoord dat Kamala Harris gisteravond gaf over inflatie is niet wat @6abc daadwerkelijk uitzond. In plaats daarvan bewerkten ze haar antwoord zodat het direct naar haar “beleid” ging. Vergelijk/deelt de twee clips hieronder pic.twitter.com/WYAytYmx9i
— Tom Elliott (@tomselliott) 14 september 2024
.