Archeologen hebben de overblijfselen ontdekt van een 4.000 jaar oude nederzetting in het noordwesten van Saoedi-Arabië, wat een belangrijke ontdekking markeert in het begrijpen van de vroege verstedelijking van het Arabisch Schiereiland.
Een gezamenlijk Frans-Saoedisch onderzoeksteam vond de oude stad, genaamd al-Natah, binnen de ommuurde oase van Khaybar, een vruchtbaar gebied omgeven door woestijn.
Deze vondst, die naar schatting dateert uit ongeveer 2400 voor Christus, biedt bewijs van een overgang in de regio van een nomadische naar een stedelijke levensstijl, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One.
1. Archeologen vinden 4.000 jaar oude bronstijdstad in Saoedi-Arabië
waar bijna 500 mensen leefden. De Franse archeoloog Guillaume Charloux, samen met Saoedische onderzoekers, ontdekte de al-Natah-nederzetting dicht bij de Khaybar-oase.
Volgens de onderzoekers, ..2 pic.twitter.com/riESTGWLje— SK Chakraborty (@sanjoychakra) 4 november 2024
Trump Surgeert Naar Overwinning – Verkrijg de Ultieme Trumpinator Bobblehead Om 2024 Te Vieren!
De nederzetting, die een geschatte oppervlakte van 2,6 hectare besloeg, had waarschijnlijk ongeveer 500 inwoners in ongeveer 50 meergezinswoningen.
“De goed gestructureerde gemeenschap was omgeven door beschermende wallen en omvatte ook een waarschijnlijke beslissingszone en een necropolis, met metalen wapens en stenen zoals agaat,” vertelde de Franse archeoloog Guillaume Charloux, die het onderzoek leidde, aan AFP.
Het team van Charloux gelooft dat de stad de thuisbasis was van een machtige leider, een theorie die wordt ondersteund door de ongeveer 5 meter hoge wallen rond de nederzetting.
De ontdekking geeft een blik op de sociale structuur en ontwikkeling van vroege stedelijke centra in de regio.
Onderzoekers vonden bewijs van een necropolis, of begraafplaats, met metalen wapens en agaatstenen, wat wijst op een gemeenschap die zich bezighield met handel en voldoende georganiseerd was om verdedigingstructuren en aangewezen gebieden voor bestuur te vereisen.
Al-Natah werd verlaten tussen 1500 en 1300 voor Christus, en onderzoekers onderzoeken mogelijke oorzaken voor de achteruitgang van de stad. Volgens Charloux en zijn team kunnen de redenen onder andere milieuveranderingen, uitputting van lokale hulpbronnen of een verschuiving in regionale handelsroutes zijn. “De ontdekking onthulde een proces van ‘langzame verstedelijking’, ” legde Charloux uit, wat wijst op een geleidelijke stedelijke ontwikkeling vóór de uiteindelijke verlatens van de stad.
De oude oase van Khaybar, waar al-Natah zich bevond, maakt deel uit van de bredere context van de historische verschuiving naar verstedelijking op het Arabisch Schiereiland.
Met vruchtbare gronden te midden van woestijnomgevingen bood Khaybar een ideale omgeving voor vroege nederzettingen om te bloeien.
Onderzoekers suggereren dat de verlating van al-Natah het gevolg zou kunnen zijn van zowel natuurlijke als economische factoren die de duurzaamheid van de regio voor stedelijke gemeenschappen beïnvloeden.
De voortdurende opgraving in Khaybar en de studie van al-Natah maken deel uit van een bredere inspanning van Saoedi-Arabië en internationale onderzoekers om de oude geschiedenis van het Arabisch Schiereiland te onthullen.
Deze samenwerking heeft inzichten onthuld in vroege stadsplanning, de sociopolitieke structuur van oude gemeenschappen en de milieu-invloeden die nederzettingen in de regio beïnvloedden.
Het onderzoeksteam blijft het gebied verkennen naar aanvullende aanwijzingen, met de hoop meer te leren over het dagelijks leven van de bewoners van al-Natah en de factoren die leidden tot hun uiteindelijke vertrek.
De ontdekking van al-Natah voegt zich bij een groeiende verzameling archeologische bevindingen in Saoedi-Arabië, waar de afgelopen jaren verschillende oude locaties zijn ontdekt.
Deze inspanning toont de ambitie van Saoedi-Arabië aan om zijn historische toerisme-industrie te laten groeien, overeenkomstig zijn Visie 2030-doelstelling die gericht is op het verrijken van de economie van het land en het vieren van zijn culturele geschiedenis.
.