De Biden-Harris administratie kreeg donderdag een tegenslag toen een federale rechter een programma blokkeerde dat bedoeld was om illegale immigranten die met Amerikaanse burgers zijn getrouwd te beschermen tegen deportatie.
U.S. District Judge J. Campbell Barker, benoemd door president Trump, oordeelde dat het “Keeping Families Together”-programma de uitvoerende autoriteit te buiten ging.
De beslissing werd op sociale media gedeeld door America First Legal, een groep die betrokken was bij de rechtszaak.
“We hebben zojuist onze rechtszaak gewonnen met Ken Paxton, Raul Labrador en een coalitie van 14 staten. We hebben officieel de illegale poging van de Biden-Harris administratie stopgezet om massale amnestie te verlenen aan honderden duizenden illegale vreemdelingen,” kondigde America First Legal aan op X.
WE HEBBEN DE ILLEGALE AMNESTIE VAN DE BIDEN-HARRIS ADMIN IN DE RECHTBANK VERNIETIGD. https://t.co/sF97blDNvv
— America First Legal (@America1stLegal) 8 november 2024
Het programma, geïntroduceerd door de Biden-Harris administratie tijdens de zomer, bood bescherming aan migranten die illegaal in de VS verblijven en getrouwd zijn met Amerikaanse burgers.
Echter, de uitspraak van de rechtbank bepaalde dat een dergelijk beleid goedkeuring van het congres vereist en niet binnen de reikwijdte van de autoriteit van de uitvoerende macht valt.
Gene Hamilton, uitvoerend directeur van America First Legal, prees de beslissing van de rechtbank. “Dit programma zou amnestie hebben geboden aan honderden duizenden illegale vreemdelingen en de weg hebben voorbereid voor de grootste administratieve amnestie in de Amerikaanse geschiedenis,” aldus Hamilton in een verklaring aan Fox News.
Hij wees ook op wat hij beschreef als de voortdurende inspanningen van de administratie om het Amerikaanse immigratiesysteem te “verwoesten”.
“Sinds dag één heeft de Biden-Harris administratie zich ingezet voor de verwoesting van ons immigratiesysteem en de uitwissing van onze grenzen. Steeds weer stonden de Staten op,” voegde Hamilton eraan toe.
De procureur-generaal van Texas, Ken Paxton, de procureur-generaal van Idaho, Raul Labrador, en procureurs-generaal van 12 andere staten sloten zich aan bij de juridische uitdaging, stellende dat het programma een onwettige poging tot massale amnestie zonder wetgevende steun vertegenwoordigde.
De coalitie beweerde dat het programma, als het was ingevoerd, een precedent zou hebben geschapen voor administratieve amnestie op grote schaal.
Hamilton prees de inspanningen van de coalitie om het programma te stoppen. “De grote Staat Texas en de moedige Ken Paxton, naast een coalitie van andere dappere procureurs-generaal, zijn erin geslaagd een illegaal programma te stoppen dat amnestie zou hebben geboden aan honderden duizenden illegale vreemdelingen en de weg zou hebben voorbereid voor de grootste administratieve amnestie in de Amerikaanse geschiedenis. We zijn trots om naast deze patriotten te staan ter verdediging van onze grote natie,” zei hij.
Het “Keeping Families Together”-initiatief maakte deel uit van een bredere immigratie-agenda van de Biden-Harris administratie om de status van ongedocumenteerde personen met nauwe familiebanden met Amerikaanse burgers aan te pakken.
Echter, de uitspraak geeft aan dat er aanhoudende juridische uitdagingen zijn voor uitvoerende acties die proberen immigratiebeleid te wijzigen zonder door het congres te gaan.
De beslissing markeert weer een andere juridische hindernis voor de administratie temidden van voortdurende debatten over de toekomst van het Amerikaanse immigratiebeleid.
Met deze uitspraak blijft de toekomst van het programma onzeker, aangezien verdere actie mogelijk wetgevende steun of een vernieuwde juridische strategie door de administratie vereist.
.