Het Boudewijn Seapark in Brugge zal uiterlijk in 2037 definitief zijn deuren moeten sluiten, zo heeft de Vlaamse regering besloten. Dit betekent het einde van het verhaal van dolfijnen in gevangenschap in Vlaanderen. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts legt uit dat er al eerder maatregelen waren genomen om het dierenwelzijn te verbeteren, zoals een kweek- en importverbod en de verplichting om tegen 2027 een buitenbassin te bouwen. Nu is er eindelijk duidelijkheid en kunnen de uitbaters van het dolfinarium zich voorbereiden op de sluiting.
Het Boudewijn Seapark is momenteel de enige plaats in Vlaanderen waar nog zes dolfijnen in gevangenschap leven. De beslissing van de Vlaamse regering komt na jarenlange discussies en onzekerheid over de toekomst van het dolfinarium. Minister Weyts benadrukt dat dierenwelzijn boven economisch belang wordt geplaatst in Vlaanderen, zoals eerder ook al gebeurde bij andere verboden, zoals het verbod op onverdoofd slachten en pelsdierkweek.
Het Boudewijn Seapark is echter niet van plan om zich zomaar neer te leggen bij de beslissing. Directeur Lars van den Ham geeft aan dat er eerder was afgesproken dat er een buitenbassin zou worden gerealiseerd tegen 2027 en dat er in 2037 een nieuwe evaluatie zou plaatsvinden. Het dolfinarium zal de Vlaamse overheid aan deze afspraak houden, zelfs als dit juridisch moet worden afgedwongen.
Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert tevreden op de beslissing en noemt het “historisch”. Gaia hoopt dat de dolfijnen terechtkomen in een natuurlijk reservaat in zee, zoals het geplande reservaat in Griekenland, en niet in een ander dolfinarium. Met deze beslissing wordt België het zevende land ter wereld en het vierde in Europa dat dolfinaria definitief verbiedt.
Gaia benadrukt dat dolfijnen niet thuishoren in gevangenschap. Ze worden opgesloten in kunstmatige bassins die veel kleiner zijn dan hun natuurlijke habitat. In het wild leggen ze grote afstanden af en duiken ze diep, terwijl ze in gevangenschap afgestompt en neurotisch raken. Het welzijn van de dieren wordt geschaad en ze kunnen zich niet volledig ontplooien zoals ze dat in vrijheid zouden kunnen doen.
Al met al is de beslissing van de Vlaamse regering een grote stap vooruit voor dierenwelzijn en zorgt het voor duidelijkheid, zowel voor de eigenaars van het dolfinarium als voor de dieren zelf.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241117_92662064
.