Mensen uit lagere sociaal-economische klassen leven gemiddeld 10 jaar korter en in slechtere gezondheid.
De SP wil deze gezondheidsverschillen aanpakken:
👉Zorgpremie inkomensafhankelijk maken
👉Investeren in preventie
👉Tocht, vocht en schimmelwoningen aanpakken
Het idee dat lagere premies zouden leiden tot gezondere keuzes bij mensen met lagere inkomens, is een illusie. Wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat mensen met een lagere premie juist meer gaan uitgeven aan fastfood en ongezonde gewoontes. Dat is precies de reden waarom het verlagen van de zorgpremie voor lagere inkomens niets oplost, maar juist averechts werkt.
Dijk wil ook “investeren in preventie” en dat klinkt natuurlijk prachtig, maar hoe gaat de SP dat dan doen? Als er één ding is waar iedereen het over eens kan zijn, is het dat preventie belangrijk is voor een betere gezondheid en lagere zorgkosten. Maar preventie moet niet betekenen dat we de zorgpremie van hardwerkende mensen verhogen om ongezond gedrag te subsidiëren. De preventie zou juist gericht moeten zijn op concrete acties, zoals het aanbieden van gezond eten én gezondere leefstijlen in natura voor de lage inkomens, niet in de vorm van lagere premies die mogelijk leiden tot meer ongezonde keuzes.
Er is één punt waar de SP gelijk in heeft: het aanpakken van tochtige, vochtige en schimmelende woningen. Het is te belachelijk voor woorden dat in een land als Nederland mensen nog steeds in slechte omstandigheden wonen. Maar ook hier geldt weer: de oplossing zou niet moeten zijn om mensen in hogere inkomensgroepen daarvoor te laten opdraaien. Als we willen dat iedereen fatsoenlijk woont, dan moet de overheid daar zelf in investeren en niet telkens weer de rekening doorschuiven naar de mensen die het al voor elkaar hebben.
Het is typerend voor de SP: nobele doelen nastreven, maar vervolgens de verkeerde mensen laten betalen. Iedereen wil dat mensen langer en gezonder leven, maar dat bereik je niet door gezonde en hardwerkende burgers te straffen. De SP-logica zorgt er enkel voor dat de kloof tussen arm en rijk wordt verdiept, terwijl er oplossingen mogelijk zijn die écht helpen. Voedzame maaltijden aanbieden, investeringen in leefbare woningen en échte preventieprogramma’s – dat zijn de maatregelen die het verschil maken, niet het blind belasten van gezonde burgers die het goed voor elkaar hebben.
.