Het lijkt alsof de wereld nog steeds niet doorheeft wat er in de Verenigde Staten gebeurt. Te veel mensen zitten vast in oude denkbeelden, terwijl daar een heuse revolutie aan de gang is. President-elect Donald Trump heeft namelijk een gigantische stap gezet door Jay Bhattacharya, een arts en econoom van Stanford University die bekend staat om zijn felle kritiek op het pandemiebeleid, aan te stellen als directeur van het National Institutes of Health (NIH). En dat is geweldig nieuws.
Bhattacharya, die 56 jaar oud is, heeft zich tijdens de Covid-19-pandemie opgeworpen als een van de felste critici van de lockdowns en schoolsluitingen. Hij heeft zich uitgesproken tegen de autoritaire maatregelen die wereldwijd werden genomen en was niet bang om in te gaan tegen de gevestigde orde, waaronder de voormalige NIH-leiders Francis Collins en Anthony Fauci. Volgens Bhattacharya hebben zij het wetenschappelijke debat en onderzoek actief onderdrukt tijdens de pandemie. Dit is de man die nu de leiding krijgt over het biomedische onderzoeksbureau van maar liefst 47 miljard dollar — precies de man die nodig is om de rotzooi op te ruimen.
In zijn verklaring over de benoeming zei Trump dat Bhattacharya, samen met Robert F. Kennedy Jr. als minister van Volksgezondheid en Human Services, de NIH terug zal brengen naar een gouden standaard van medisch onderzoek. En dat is precies waar het aan ontbrak. Fauci en zijn kornuiten hebben de wereld jarenlang voorgelogen, hebben lockdowns en schoolsluitingen gepromoot zonder daarbij te kijken naar de desastreuze effecten op de volksgezondheid, en hebben elke vorm van kritisch geluid proberen te smoren. Het is tijd voor verandering, en Trump is de enige die die verandering durft door te voeren.
Bhattacharya zelf is duidelijk in zijn boodschap. In een bericht op X zegt hij „vereerd en nederig” te zijn door de nominatie van president Trump, en hij wil werken aan „het hervormen van Amerikaanse wetenschappelijke instellingen zodat ze het vertrouwen weer waard zijn.” Dat is precies wat nodig is. De Amerikaanse gezondheidsinstanties hebben hun geloofwaardigheid volledig verloren tijdens de pandemie, en iemand als Bhattacharya — die juist altijd de waarheid durfde te vertellen, zelfs als dat hem kritiek opleverde — is de juiste persoon om dat vertrouwen weer op te bouwen.
Robert F. Kennedy Jr. noemde de benoeming van Bhattacharya „spectaculair”, en daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Het is tijd dat we afrekenen met het oude beleid van lockdowns, schoolsluitingen en het blind volgen van zogenaamde experts die geen tegenspraak dulden. Senator Rand Paul, die tijdens de pandemie ook vaak in de clinch lag met Fauci, feliciteerde Bhattacharya en zei er alle vertrouwen in te hebben dat hij de broodnodige hervormingen zal doorvoeren.
En ja, Bhattacharya is misschien een onconventionele keuze, zoals Chris Meekins aangaf op Politico. Hij werkt niet in de harde wetenschappen, maar dat is juist wat de NIH nodig heeft: iemand die durft te hervormen, iemand die niet vastzit in de oude, corrupte structuren. We hebben gezien wat er gebeurt als je blind de gevestigde orde volgt — het leidt tot autoritair beleid, tot verloren jaren voor kinderen die niet naar school konden, en tot het onderdrukken van kritische geluiden. Met Bhattacharya en Kennedy aan het roer staat ons een nieuwe tijd te wachten, een tijd waarin de wetenschap weer vrij is, waarin debat weer mogelijk is, en waarin de belangen van de mensen vooropstaan.
Het is tijd dat de wereld wakker wordt en ziet dat er een revolutie gaande is. De benoeming van Bhattacharya is slechts het begin. Amerika staat op het punt om zichzelf opnieuw uit te vinden, en dat is iets waar we hier in Europa een voorbeeld aan zouden moeten nemen.
1 keer per dag de belangrijkste berichten, 1 keer per week de belangrijkste headlines, en de nieuwste uitzendingen van hnmda, zo in je postvakje... zeg nu ja....