Het besluit om de status van de wolf aan te passen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’ is een cruciale stap. De beslissing is genomen door vijftig landen die zich hebben aangesloten bij de Conventie van Bern, een internationaal verdrag voor natuurbehoud. Voor groen licht was goedkeuring nodig van een tweederdemeerderheid, en die meerderheid is er nu. Dit betekent dat de wolf eindelijk beter beheerd kan worden en dat het eenvoudiger wordt om in te grijpen als het dier voor problemen zorgt.
Boeren in Nederland en elders in Europa hebben al jaren alarm geslagen over de oprukkende wolvenpopulatie. Het ‘probleemdier’ zorgt voor steeds meer incidenten, waarbij vee wordt aangevallen en in sommige gevallen zelfs gedood. Het huidige beschermingsniveau maakte het vrijwel onmogelijk om de wolf af te schieten, ook als het dier voor grote schade zorgde. Maar dankzij deze nieuwe ontwikkeling kunnen boeren straks weer wat beter hun land beschermen tegen dit roofdier.
Laten we eerlijk zijn: het is volstrekt logisch dat er eindelijk wat aan de situatie gedaan wordt. De wolf mag dan misschien een iconisch dier zijn, maar als je elke dag in angst moet leven dat je vee wordt aangevallen, dan is de lol er snel vanaf. Bovendien wordt het leven op het platteland al genoeg onder druk gezet door de bureaucraten in Brussel en Den Haag – dit is een overwinning voor iedereen die gewoon veilig en zonder gedoe zijn dieren wil houden.
Het verlagen van de beschermingsstatus van de wolf is een belangrijke eerste stap, maar we zijn er nog lang niet. De bureaucratie in Europa staat erom bekend om elk probleem zo ingewikkeld mogelijk te maken, en het zal nog wel even duren voordat we echt zien dat boeren meer vrijheid krijgen om zich te beschermen tegen de wolf. Maar het begin is er, en dat is iets om te vieren. Want uiteindelijk moet het belang van de mensen die op het platteland wonen en werken vooropstaan, niet dat van een roofdier dat vooral voor problemen zorgt.
.