De voorzitter van het NAVO Militair Comité‚ de Nederlandse luitenant-admiraal Rob Bauer‚ heeft gewaarschuwd dat Europeanen de broekriem zullen moeten aanhalen als ze Oekraïne willen redden. “Als je de weerstand wilt opschroeven en de steun aan Oekraïne wilt versterken, dan is er minder geld om uit te geven aan andere dingen”‚ zei hij bij een denktank in Brussel. “Het zal een deel van onze luxe wegnemen, het vereist een offer. En het betekent dat we risico’s moeten nemen. Maar geen risico nemen is het grootste risico van allemaal.”
Zeker is dat de oorlog in Oekraïne de economie in Europa steeds meer parten begint te spelen. Dat geldt met name voor Duitsland‚ de motor van de Europese economie‚ dat zich in een diepe economische crisis bevindt. De Financial Times (FT) sprak onlangs over de “kapotte Duitse economie” die zich bevindt in “de ernstigste neergang sinds de Tweede Wereldoorlog”. Het gaat vooral slecht met de auto-industrie‚ de chemie en de machinebouw‚ tot voor kort de pijlers onder het Duitse economische succes. De Duitse industrie gaat gebukt onder “hoge energiekosten”‚ meldt de FT, zonder de sancties tegen Rusland of de sabotage van de Nord Stream gaspijpleiding te noemen. Een hele reeks aan grote Duitse bedrijven heeft de afgelopen maand ontslagen aangekondigd: Volkswagen (enkele tienduizenden)‚ Thyssenkrupp (11.000)‚ BASF (2500)‚ Bosch (3500), Ford (2900)‚ Miele (1300), Bayer (1500)‚ ZF‚ een belangrijke toeleverancier van de auto-industrie (14.000). De Duitse politica Sevim Dağdelen van de linkse oppositiepartij Bündnis Sarah Wagenknecht spreekt van “massale de-industrialisatie”. Vooral pijnlijk is de aangekondigde sluiting van drie fabrieken van Volkswagen. Het is voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland dat Volkswagen‚ symbool van Duitse economische macht‚ moet inkrimpen.
Ook in Frankrijk tekent zich een crisis af. De Franse overheid moet momenteel net zoveel rente betalen op zijn leningen als Griekenland‚ nog niet zo lang geleden het zorgenkind van Europa. Frankrijk heeft een begrotingstekort van meer dan 6 procent en heeft drastische bezuinigingen en belastingverhogingen aangekondigd. De linkse en rechtse oppositie in Frankrijk zijn woedend en hebben harde acties aangekondigd.
Er zijn meer sombere wolken aan de horizon. Oekraïne hangt als een molensteen om de Europese nek. EU-landen en de Europese Commissie hebben de afgelopen paar jaar voor 118 miljard euro aan steun verleend aan Kiev‚ volgens cijfers van het Kiel Institute for the World Economy. Daarbovenop komt de komende jaren nog 74 miljard euro aan toezeggingen. Een fors deel van de steun bestaat uit leningen‚ maar of Oekraïne die ooit terug kan betalen is de vraag. Dat lukt waarschijnlijk alleen als er grote uitverkoop wordt gehouden in het land‚ net zoals dat in de jaren ’90 in Rusland gebeurde.
Dan is er een mogelijke verhoging van Amerikaanse invoertarieven‚ waarmee Trump heeft gedreigd. Tegelijkertijd heeft Trump aangekondigd dat hij de handelsoorlog tegen China fors zal opvoeren. De aankomend Amerikaanse president zei in een interview dat hij een 100 procent invoertarief invoert op goederen uit landen die “meewerken aan een nieuwe BRICS-munt of welke andere munt dan ook die de positie van de machtige dollar zal bedreigen”. Landen die het wagen de dollar te ondermijnen “hoeven er niet meer op te rekenen dat ze nog aan Amerika kunnen verkopen”‚ zei Trump. “Ze kunnen een andere sukkel gaan zoeken.” Daarmee geeft hij een economische oorlogsverklaring af aan een groot deel van de wereld.
Europese leiders lijken hierin klakkeloos mee te gaan‚ wat grote gevolgen kan hebben voor de Europese export. Volgens Navo-commandant Bauer heeft Europa geen keus om de betrekking met China te herzien‚ gezien de grote Europese afhankelijkheid van Chinese goederen en materialen. “We zijn naïef als we ervan uitgaan dat de Chinese Communistische Partij die macht niet zal gebruiken”‚ zei Bauer. Bedrijven moeten volgens hem “voorbereid zijn op een oorlogsscenario en hun productie- en distributielijnen hierop aanpassen. Want hoewel het legers zijn die veldslagen winnen‚ zijn het economieën die oorlogen winnen.”
Een aantal landen — Tsjechië‚ Polen‚ Hongarije en Servië — ziet de bui hangen en is op grote schaal goud aan het inkopen. Zij hebben ook een deel van de goudvoorraad die ze in Londen hebben gestald‚ teruggehaald. Economen Frank Knopers en Sander Boon merken op dat deze Oost-Europese landen blijkbaar “niet bevreesd zijn voor een Russische invasie. Zou dat wel het geval zijn, dan was het veel logischer geweest dat de hierboven genoemde landen hun goud naar Londen zouden verplaatsen”‚ schrijven zij op hun substack Boon & Knopers.
De Britse regering heeft een eigen oplossing bedacht voor de economische malaise. Premier Keir Starmer heeft zich gewend tot Blackrock‚ de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Het onafhankelijke mediaplatform Open Democracy publiceerde afgelopen week een gedetailleerd verslag van de innige banden tussen Starmer en Blackrock‚ die dateren van ver voor de verkiezingen van afgelopen juli. Vorige maand schoven enkele executives van Blackrock aan bij de Britse premier in Downing Street‚ waar zij investeringen in de Britse economie bespraken. “De missie van deze regering kan alleen slagen door nauwe samenwerking met bedrijven en investeerders”‚ tweette Starmer na afloop. Het plan van Labour‚ schreef een Britse econoom‚ is blijkbaar “om Blackrock Groot-Brittannië te laten herbouwen”. Blackrock heeft belangen in vrijwel alle grote Britse concerns‚ waaronder British Airways‚ Rolls Royce en AstraZeneca.
Wellicht kan Blackrock na Engeland ook Duitsland redden. De huidige leider van de CDU‚ Friedrich Merz‚ die grote kans maakt begin volgend jaar de nieuwe bondskanselier te worden‚ is een voormalig werknemer van het Amerikaanse concern.
Source: http://deanderekrant.nl/nieuws/gaat-blackrock-de-europese-economie-redden-2024-12-13
.