Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft grote veranderingen aangekondigd in zijn contentmoderatiebeleid, gericht op het herstellen van vrije expressie op zijn platforms.

De beslissing, bekendgemaakt op dinsdag door CEO Mark Zuckerberg, omvat het beëindigen van het externe fact-checkingprogramma van het bedrijf en het vervangen daarvan door een gemeenschapsgestuurd model, vergelijkbaar met de Community Notes van X (voorheen Twitter).

“We gaan terug naar onze wortels en richten ons op het verminderen van fouten, het vereenvoudigen van ons beleid en het herstellen van vrije expressie op onze platforms,” zei Zuckerberg in een video die dinsdagmorgen werd gepost.

“Specifieker gezegd, we gaan de fact-checkers verwijderen en vervangen door Community Notes vergelijkbaar met X, te beginnen in de VS.”

Vier Trump’s historische overwinning in 2024 met de exclusieve Trump 47th President Collection!

Zuckerberg erkende dat de contentmoderatiepraktijken van Meta, die na de verkiezingen van 2016 werden ingevoerd, bedoeld waren om desinformatie te beheersen te midden van politieke druk, maar hij gaf toe dat het systeem “te ver was gegaan.”

Joel Kaplan, Meta’s chief global affairs officer, lichtte de veranderingen toe tijdens een exclusief interview op Fox News Channel’s Fox & Friends.

“Dit is een geweldige kans voor ons om de balans te herstellen ten gunste van vrije expressie,” zei Kaplan. “Zoals Mark zegt in die video, wat we doen is teruggaan naar onze wortels en vrije expressie.”

Het externe fact-checkingprogramma, opgericht om bezorgdheid over desinformatie aan te pakken, was bekritiseerd vanwege de waargenomen politieke bias en overschrijding.

Meta-executives zeiden dat de veranderingen weerspiegelen dat ze verder willen gaan van deze controversiële praktijken en open dialoog willen bevorderen.

De aankondiging werd met gemengde reacties ontvangen.

Critici van legacy media, waaronder CNN’s Brian Stelter, uitten bezorgdheid dat de veranderingen zouden kunnen leiden tot de verspreiding van desinformatie.

Fact-checking organisaties uitten teleurstelling en suggereerden dat de stap de inspanningen om valse informatie op sociale mediaplatforms tegen te gaan, zou kunnen ondermijnen.

Voorstanders van de veranderingen beweren echter dat de verschuiving een stap richting bescherming van vrije meningsuiting markeert. “Dit gaat over het creëren van een omgeving waar mensen ideeën kunnen delen, zelfs als ze controversieel of fout zijn,” zei Kaplan.

[embedded content]

De beslissing om fact-checkers af te schaffen en een gemeenschapsgebaseerd model aan te nemen weerspiegelt Meta’s bredere drang om zijn contentmoderatiebeleid te vereenvoudigen en tegelijkertijd censuurfouten te verminderen.

Door het implementeren van Community Notes streeft Meta naar een transparante en samenwerkende aanpak voor het evalueren van inhoud zonder afhankelijk te zijn van externe organisaties.

De stap sluit ook aan bij groeiende oproepen voor sociale mediaplatforms om vrije meningsuiting voorop te stellen en de invloed van politieke biases in beslissingen over contentmoderatie te verminderen.

Naarmate Meta zijn nieuwe beleid uitrolt, zal de focus van het platform op vrije expressie waarschijnlijk verdere discussies oproepen over de rol van sociale media in het beheer van online discours.

Zuckerberg’s aankondiging geeft een significante afwijking aan van de eerdere benadering van het bedrijf, gericht op het bevorderen van een meer open omgeving voor gebruikers om hun meningen te uiten.

De uitrol van Community Notes zal naar verwachting beginnen in de VS, waarbij Meta het systeem geleidelijk uitbreidt naar andere regio’s.

Hoewel de veranderingen kritiek uit bepaalde hoeken kunnen oproepen, markeren ze een opmerkelijke verschuiving in de manier waarop een van de grootste sociale mediaplatforms ter wereld omgaat met contentmoderatie.


Source: https://www.rvmnews.com/2025/01/cnn-is-having-a-hard-time-at-the-thought-of-free-speech-being-allowed-on-zuckerbergs-platforms-watch/

.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....