Cynthia van Schendel heeft al 26 jaar haar eigen praktijk MediPraxis. Daar behandelt ze mensen die kampen met uiteenlopende klachten, zowel fysiek als emotioneel. Een deel wordt veroorzaakt door gifstoffen. Denk aan de bestrijdingsmiddelen die we binnenkrijgen via voedsel en aan de uitlaatgassen van auto’s. “Maar ook aan schadelijke stoffen in schoonmaakartikelen, meubels en pvc-vloeren: je kunt het zo gek niet bedenken of je komt ermee in aanraking”, zegt Van Schendel. Ze wijst ook op vlamvertragers in kleding, die ervoor zorgen dat je kleding niet zomaar in brand vliegt. Voor veel mensen is het onbekend dat die ook gifstoffen bevatten.

Inmiddels zijn sommige bestrijdingsmiddelen voor gewassen verboden, maar nog wel terug te vinden in het milieu. “Zij worden daar bijvoorbeeld gedumpt, maar niet afgebroken. Dat tast de bodem aan.” Boeren en telers mogen nog steeds het gif glyfosaat op het land spuiten. “Door dat gif gaat alles dood, behalve bepaalde zaden.” Biotechnologisch multinational Monsanto heeft zaden ontwikkeld die resistent zijn tegen dit gif. “Het wil alle boeren aanmoedigen deze zaden te gebruiken. Natuurlijke zaden wil men laten verdwijnen.”

Daarnaast komen wij ook nog in aanraking met zware metalen zoals lood, kwik en cadmium. Aluminium is officieel geen zwaar metaal, maar wordt vanwege zijn giftigheid in één adem genoemd met de zware metalen. Aluminium wordt vaak verwerkt in verpakkingsmateriaal voor voedsel. Denk aan aluminiumfolie, die in ook menig keukenkastje te vinden is. Als we in ons leven volop omringd zijn met toxines, is een kortdurende detox dan geen quick fix? “Ik denk wel dat het zinvol is”, zegt Van Schendel. “Alle gifstoffen die we binnenkrijgen, zijn een ontzettende belasting voor ons immuunsysteem. Maar niet alleen dat: ze zijn ook schadelijk voor je hersenen.” Zo kunnen aluminiumdeeltjes zich vastzetten in onze hersenen.

Langdurige blootstelling aan aluminium wordt in verband gebracht met ziekten als Parkinson, autisme en Alzheimer. “Daarnaast kun je proberen zo min mogelijk toxines binnen te krijgen. Dat doe je bijvoorbeeld door zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen te zorgen in huis, door biologisch te eten en een waterfilter te gebruiken, want ook in ons water zitten giftige stoffen. Drink wel voldoende water. Zo voer je die afvalstoffen ook af.”

Hoe zo’n detox er precies uitziet, verschilt per persoon. De aanpak is altijd maatwerk, vertelt Van Schendel. “Iedereen is anders en er komt ontzettend veel kijken bij de detox van zware metalen en andere gifstoffen.” Zelf begint ze bij haar cliënten meestal met een DNA-onderzoek. “Daar kan ik ontzettend veel informatie uit afleiden, bijvoorbeeld over de stofwisseling. Dat laat zien hoe je lichaam in elkaar zit en hoe het in staat is te ontgiften. Dat is niet eenvoudig: je wilt je lichaam ontgiften om gezond te worden, maar je moet ook gezond zijn om te kunnen ontgiften. Er is een wisselwerking.” ­Ontgiften begint bij de darmen, legt Van Schendel uit. “Als orthomoleculair therapeut richt ik mij eerst op de darmen, de lever en de nieren. Dat is de eerste fase: daarna ga ik detoxen met supplementen en voeding.” Ze wil ook wat misverstanden de wereld uit helpen. “Veel mensen denken dat je kunt detoxen door te vasten, bijvoorbeeld sap- of watervasten. Dat is goed, maar er zijn ook andere manieren. Niet alle gifstoffen komen los via vasten: sommige lossen zich op in gewrichten of vetweefsel, waardoor je zelfs gewrichtskrachten kunt krijgen. Door water te drinken, ruimt ons lichaam een deel, maar niet alles op.”

In plaats van te vasten, raadt ze cliënten aan hun voeding onder de loep te nemen en daar supplementen aan toe te voegen, zoals alfaliponzuur. “Dit is een belangrijk molecuul dat zich in elke cel van ons lichaam bevindt en positieve effecten op onze gezondheid heeft. Daarnaast raad ik glutathion aan, omdat het een zeer belangrijke detoxificatiebouwsteen is.” Glutathion is een van de belangrijkste stoffen die het lichaam gebruikt om cellen te beschermen. Het staat verder bekend om zijn ontgiftende en immuunversterkende eigenschappen en is bovendien een antioxidant zoals vitamine C dat ook is.

Cynthia van Schendel raadt daarnaast aan buiten de maaltijden om chlorella te slikken, of norrit te consumeren bij de maaltijd. Chlorella is een groene alg, die vaak als voedingssupplement wordt gebruikt vanwege het hoge gehalte aan eiwitten en mineralen. Norrit, ook wel actieve koolstof genoemd, is een zwart poeder dat vaak wordt gebruikt om maagdarmklachten tegen te gaan. “Norrit bindt schadelijke stoffen. Daardoor kunnen ze ons lichaam heel goed verlaten.” Na het volgen van deze stappen, die gemiddeld vier weken in beslag nemen, volgt het detoxificatieproces ofwel het losmaken van gifstoffen uit de cellen, zodat ze aan het juiste molecuul worden gebonden en afgebroken. “Eigenlijk zien mensen meteen na de kuur resultaat”, zegt Van Schendel. Al waarschuwt ze er wel voor dat mensen tijdens de kuur tijdelijk klachten kunnen ervaren, zoals dorst, depressieve klachten, vocht vasthouden of rare dromen. Haar cliënten zijn positief. “Zo had een cliënt een nieuwe heup gekregen. Uit bloedonderzoek bleek dat er veel kobalt (een metaal — red.) in zat. Door de detox is dat sterk afgenomen, zij voelde zich stukken beter. Toen ze opnieuw bloed liet prikken, waren haar klachten drastisch verminderd.”

Van Schendel adviseert hulp te zoeken bij een specialist, bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut, als je je lichaam een ‘reset’ wilt geven. “Wat je zelf kunt doen, is veel biologische en onbespoten groenten eten. Die bevatten veel werkzame stoffen om toxines af te voeren. Of een goede multivitaminen nemen. Neem ook vooral ui, knoflook en waterkers, broccoli en citrusvruchten. En kruiden: als je die regelmatig eet of drinkt, ben je al een eind op weg om je eigen lichaam te ondersteunen.”

Ook natuurgeneeskundige Mireille Mettes begeleidt haar cliënten met detoxen. In 2009 ontwikkelde ze de MIR-methode, voor mensen die zelf iets willen doen aan hun lichamelijke en emotionele klachten. Deze methode heeft ze inmiddels gratis beschikbaar gesteld via internet. “Detoxen is wat je lichaam al van nature doet. Ziek zijn wordt gezien als iets verkeerds, maar het is juist de opschoning van je lichaam. Slijm uit de longen, snot, ontlasting en transpiratie: je lichaam voert die ‘rotzooi’ als vanzelf af.”

Ze definieert detoxen als “het ontgiften van je lichaam, op alle vlakken: dus ook energetisch, als het bijvoorbeeld gaat om mensen die je niet meer in je leven wilt hebben”. Ze benadrukt dat haar methode anders is dan die van de reguliere geneeskundige of orthomoleculair therapeuten. “Je detoxt eigenlijk alles wat niet in je lichaam thuishoort. Als je te veel urinezuurkristallen hebt opgebouwd in je lichaam, kunnen die voor gewrichtsklachten zorgen. Die ophoping van afvalstoffen heeft verzuring tot gevolg.”

Wat volgens Mettes helpt, is het drinken van veel water. Een open deur misschien, maar volgens haar is dit toch echt een van de beste remedies om te detoxen. “Zo geef je je lichaam de opdracht jezelf schoon te maken. Ziekte is ook zo’n opschoningsproces.” Bij de door haar ontwikkelde MIR-methode gaat het om het activeren van zenuwbanen door de handen. “Daarmee geef je aan, aan je brein: ontspan maar lekker. Daarnaast zeg je bepaalde zinnen tegen jezelf, waardoor de detox van alle toxische belasting in werking wordt gezet, ook psychische belasting.” Haar methode duurt twee minuten, twee keer per dag en is dus eenvoudig vanuit huis uit te voeren. De resultaten zijn volgens Mettes opzienbarend: “Ik heb van mensen gehoord met een pijnlijke arm dat de pijn al na een paar weken weg was, na het volgen van de methode. Vooral via de zenuwbanen wordt het lichaam geactiveerd, afvalstoffen worden afgekoppeld en energiebanen gezuiverd.” Dit klinkt zowel eenvoudig als ingewikkeld. “Ik heb video’s gemaakt, waarop mensen kunnen zien hoe ons lichaam werkt. Water is enorm belangrijk: als je niet voldoende drinkt, hoef je deze methode niet eens te proberen.”

Aluminium: verborgen vergif in ons dagelijks leven

Aluminium is overal om ons heen aanwezig: in verpakkingen en kookgerei tot drinkwater. Hoewel het op het eerste gezicht onschuldig lijkt, wijzen tal van wetenschappelijke studies op de risico’s die langdurige blootstelling met zich meebrengt. Toch blijven de gevaren ervan in de reguliere gezondheidszorg onderbelicht. In de voedingsindustrie speelt aluminium een grote rol: het zit in verpakkingen zoals blikjes frisdrank, zakken chips en koffiecapsules. Veel huishoudens gebruiken aluminiumfolie bij het bereiden van voedsel, en zelfs kookgerei en thermoflessen bevatten aluminium. Daarnaast komt het in kleine hoeveelheden voor in ons drinkwater, waardoor blootstelling moeilijk te vermijden is. Aluminium is zelfs aanwezig in sommige vaccins, waarin het wordt gebruikt om de immuunrespons te versterken.

Volgens het Voedingscentrum ligt de blootstelling van de meeste mensen aan aluminium onder de gezondheidskundige grenswaarden. Maar wetenschappers zoals de Britse bioloog prof. Chris Exley, ­emeritus-hoogleraar bio-anorganische chemie, waarschuwen voor chronische aluminium-intoxicatie. Zijn team heeft aangetoond dat aluminium in hersen­weefsel aanwezig kan zijn bij aandoeningen zoals Alzheimer, autisme en multiple sclerose (MS). ­Onderzoeken die een verband leggen tussen ­aluminium en ­­vaccinatieschade, worden echter vaak bekritiseerd en als onvoldoende wetenschappelijk weggezet.

De eerste waarschuwingen over de toxische effecten van aluminium dateren al uit 1897, toen werd vastgesteld dat het schadelijk is voor het zenuwstelsel. In recente decennia hebben onderzoekers zoals prof. Harold D. Foster geografische en epidemiologische verbanden gelegd tussen aluminiumconsumptie en een verhoogde incidentie van Alzheimer. Studies tonen aan dat aluminium mogelijk ook ontstekingen in de darmen veroorzaakt, wat verband houdt met de ziekte van Crohn. Andere symptomen van chronische metaalvergiftiging zijn vermoeidheid en concentratieproblemen.


Source: http://deanderekrant.nl/nieuws/nut-en-noodzaak-van-detoxen-2025-01-08

.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....