“Draag een mondmasker op publieke plaatsen en tijdens bijeenkomsten als je kwetsbaar bent of symptomen hebt.” Zo luidt de officiële aanbeveling van de overheid in België. Het nieuwe Winterplan, dat eind oktober 2024 werd goedgekeurd door alle ministers van volksgezondheid, heeft code oranje in werking gesteld. Dit is de eerste keer sinds het einde van de coronapandemie dat er weer een officieel advies wordt gegeven over het dragen van mondmaskers. Vorig jaar gold er wel een code oranje, maar toen waren er geen concrete aanbevelingen verbonden aan deze code.
Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat de aanbevelingen geen verplichtingen zijn, maar wel belangrijk om op te volgen. Naast het dragen van mondmaskers blijven goede ventilatie en thuisblijven als je ziek bent belangrijke aandachtspunten. Ook wordt het gebruik van CO₂-meters geadviseerd, zowel op werkplekken als bij evenementen met veel mensen in één ruimte. Werkgevers worden tevens aangeraden om waar mogelijk thuiswerk te organiseren voor werknemers met symptomen en/of een kwetsbare gezondheid.
De code oranje is ingevoerd vanwege het hoge aantal griepinfecties. Het aantal ziekenhuisopnames door ernstige luchtweginfecties stijgt en zit momenteel boven het niveau van afgelopen winter. Ook bij huisartsen zijn er veel raadplegingen vanwege griep, wat in sommige regio’s leidt tot wachttijden. Daarnaast is het ook druk op de spoedeisende hulp van verschillende ziekenhuizen.
Opvallend is dat het coronavirus nauwelijks een rol speelt in vergelijking met voorgaande jaren. Het blijft op een laag niveau zonder maatregelen, terwijl influenza volop circuleert en druk uitoefent op de zorg. De recente vaccinatiecampagne heeft echter bijgedragen aan de bescherming van kwetsbare personen, waarbij 1,4 miljoen mensen zijn gevaccineerd. Hoewel meer dan 50% van de 65-plussers in Vlaanderen is gevaccineerd, geldt dit nog niet voor 10% van de jongere bevolking.
Het coronavirus is niet volledig verdwenen, maar lijkt op dit moment te wachten op zijn beurt. Mogelijk heeft het de strijd met influenza verloren, waardoor afweerstoffen worden gestimuleerd die ook bescherming kunnen bieden tegen andere virussen van een vergelijkbaar type. Het is echter mogelijk dat het virus over één à twee maanden weer opduikt, dus het is belangrijk om waakzaam te blijven.
Kortom, het nieuwe Winterplan met code oranje en de aanbeveling om mondmaskers te dragen is een reactie op het grote aantal griepgevallen. Het coronavirus speelt momenteel een kleine rol, maar de immuniteit die is opgebouwd door vaccinaties en eerdere besmettingen biedt enige bescherming. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat de cycli van influenza en covid samenvallen, omdat dit grote druk op ziekenhuizen zou veroorzaken.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250109_95825263
.