Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om het recht op burgerschap door geboorte in de VS af te schaffen of toch minstens gedeeltelijk terug te draaien, stuit op hevig verzet. Burgerrechtenorganisaties en maar liefst 22 Amerikaanse staten hebben rechtszaken aangespannen tegen het presidentiële decreet waarmee Trump het zogenaamde ‘birthright citizenship’ wil afschaffen.
Achttien Amerikaanse staten en twee steden, Washington DC en de stad San Francisco, hebben gezamenlijk een rechtszaak ingediend bij een federale rechtbank in Massachusetts. Daarnaast hebben nog eens vier andere staten een tweede rechtszaak aangespannen in Washington. Deze massale juridische actie laat zien dat er een sterke weerstand is tegen de plannen van Trump.
“Presidenten kunnen de grondwet en eeuwenoude precedenten niet met één pennenstreek aan de kant schuiven”, verklaarde Matt Platkin, de Democratische minister van Justitie van New Jersey. Deze woorden benadrukken het belang van de grondwet en het behoud van de rechten die daarin zijn vastgelegd.
Nick Brown, de procureur-generaal in Washington, noemde het bevel “duidelijk illegaal” en wees erop dat het jaarlijks 150.000 pasgeboren kinderen het staatsburgerschap zou ontzeggen. Hij benadrukte dat dit zou leiden tot het ongedocumenteerd maken van deze kinderen en zelfs tot het ontbreken van een nationaliteit.
Het Hooggerechtshof zal mogelijk een cruciale rol spelen in deze zaak. In het 14de amendement van de Amerikaanse grondwet staat namelijk dat mensen die in de Verenigde Staten worden geboren, automatisch Amerikaanse staatsburgers zijn. Trump beweert echter dat dit niet geldt als de moeder illegaal of slechts tijdelijk in de VS was. Het Hooggerechtshof kan de grondwet anders interpreteren dan voorheen, wat grote gevolgen kan hebben voor het recht op burgerschap door geboorte.
Burgerrechtenorganisaties beschuldigen de regering Trump ervan de eisen van de grondwet en de intentie van het Congres te negeren. Ze noemen het afschaffen van het birthright citizenship niet alleen ongrondwettelijk, maar ook een roekeloze en onbarmhartige afwijzing van Amerikaanse waarden. Anthony Romero van de burgerrechtenorganisatie ACLU bekritiseert het decreet dan ook scherp.
De rechtszaken zijn aangespannen door ACLU en Lawyers for Civil Rights, samen met de procureurs-generaals van de staten New Jersey, Massachusetts, California, New York, Connecticut, Rhode Island, Michigan, Colorado, Delaware, Nevada, Hawaii, Maryland, Maine, Minnesota, New Mexico, Vermont, Wisconsin, North Carolina, Oregon, Arizona, Illinois en Washington. Deze brede coalitie van staten en organisaties laat zien dat er een sterke oppositie is tegen de plannen van Trump.
Het is duidelijk dat het plan van Trump om het recht op burgerschap door geboorte in de VS af te schaffen niet zonder slag of stoot zal worden geaccepteerd. De rechtszaken en het verzet van burgerrechtenorganisaties en staten laten zien dat er een strijd zal worden gevoerd om de grondwettelijke rechten en waarden te behouden. Het is nu afwachten hoe het Hooggerechtshof zal oordelen en welke impact dit zal hebben op het birthright citizenship.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250122_91850148
.