Begin vorig jaar beweerden media dat duizenden mensen zijn overleden door hydroxychloroquine (HCQ). Ze schreven dat mogelijk honderden Nederlanders zijn gestorven aan de bijwerkingen van het malariamiddel tijdens de beginfase van de coronapandemie. Dit werd echter niet ondersteund door onderzoek.
Deze beweringen waren gebaseerd op een internationaal onderzoek naar het gebruik van HCQ tijdens de pandemie, waarbij het ook door Nederlandse huisartsen werd voorgeschreven.
Ondbetrouwbaar onderzoek
In een artikel van de Volkskrant haalde journalist Maarten Keulemans Donald Trump, de Braziliaanse oud-president Bolsonaro en Thierry Baudet aan in verband met deze beweringen. Trump noemde het een ‘gamechanger’ en Baudet vond het een ‘goedwerkend middel’.
Viroloog Marion Koopmans zei dat dergelijke behandelingen niet verstandig zijn zonder grondige studies.
Op verzoek van de hoofdredacteur werd het onderzoek vervolgens teruggetrokken omdat de dataset onbetrouwbaar bleek te zijn. Internetpersoonlijkheid Mario Nawfal vestigde de aandacht hierop.
Hoge doses
Eerder werd het onderzoek al bekritiseerd door journalist Boet Schouwink. Het bleek dat het onderzoek gebaseerd was op al dan niet grove schattingen.
Schouwink wees op een specifiek onderzoek waarbij ernstig zieke patiënten enorme doses HCQ kregen toegediend, waardoor velen stierven aan HCQ-vergiftiging. Huisarts Rob Elens, die veel coronapatiënten met HCQ heeft behandeld, benadrukte dat het middel in lage doses moet worden toegediend (200 mg tweemaal daags). In het genoemde onderzoek kregen de ic-patiënten echter doses van maar liefst 2000 mg HCQ per dag. Schouwink merkte op dat dergelijke hoge doses zelfs voor gezonde mensen fataal kunnen zijn.
Ondeugdelijk onderzoek
Op basis van dit ondeugdelijke onderzoek werd vervolgens trots gesproken van ‘enkele honderden HCQ-doden in Nederland’, aldus Schouwink.
Hij benadrukte tot slot dat HCQ wordt aanbevolen als ‘vroegtijdige behandeling in lage dosering’ om ziekenhuisopname te voorkomen. “Dit hele onderzoek was dus vanaf het begin al compleet onzinnig,” voegde hij eraan toe.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Interessant
.