Pensioenfondsen bedrijven massaal klimaatpolitiek zonder instemming van hun deelnemers. ABP is het bekendst, maar verre van de enige. Onderzoek van Cultuur onder Vuur laat zien dat 70% van het Nederlandse pensioenkapitaal inmiddels is onderworpen aan ‘Klimaatcommitment’. 

Wat is het Klimaatcommitment?

Het Klimaatcommitment Financiële Sector kwam in 2019 tot stand onder aanvoer van 50 financiële instellingen, namelijk banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en pensioenfondsen​. Zij committeerden zich hiermee aan de klimaatdoelen van Parijs en zegden toe ‘klimaatschadelijke’ investeringen in de beleggingsportefeuilles te verminderen. Zo stemmen de financiële instellingen het beleggingsbeleid af op “groene” investeringen, ten koste van rendement.

De doelen van het Klimaatcommitment

Het Klimaatcommitment dwingt financiële instellingen onder andere tot radicale CO₂-reductiedoelen met verstrekkende gevolgen voor beleggers en de economie. Volgens de voortgangsrapportage van KPMG heeft 96% van de ondertekenaars als doel om in 2050 volledig CO₂-neutraal te zijn, terwijl 90% een tussentijdse reductiedoelstelling voor 2030 heeft geformuleerd, vaak van minstens 50%. Dit betekent dat pensioenfondsen massaal desinvesteren uit winstgevende sectoren zoals fossiele brandstoffen en zware industrie.

De geboorte van het Klimaatcommitment

Het idee voor het Klimaatcommitment ontstond tijdens de zogeheten Klimaattafels, als onderdeel van het Klimaatakkoord van 2018​. Onder aanvoer van Ed Nijpels (VVD), destijds voorzitter van het Klimaatberaad, en Diederik Samsom (PvdA), die recent nog pleitte voor het onteigenen van Nederlandse grondbezitters, en onder druk van activistische organisaties zoals Greenpeace en het zwaar gesubsidieerde Milieudefensie werd geconcludeerd dat de financiële sector een “sleutelrol” moest spelen in de energietransitie. In juli 2019 werd het Klimaatcommitment officieel ondertekend door onder andere ABN AMRO, ING, Rabobank, Aegon en pensioenfondsen zoals het ABP en PFZW.

70% van alle pensioenkapitaal ten dienste van radicale klimaatpolitiek

Inmiddels hebben 9 van de 10 grootste pensioenfondsen zich aan het Klimaatcommitment onderworpen​. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank bedraagt het totale pensioenvermogen in Nederland ruim 1.600 miljard euro. Circa 1.120 miljard euro hiervan – dus 70% – is onder beheer bij fondsen die het Klimaatcommitment hebben ondertekend, waaronder het ABP, PFZW, PMT, BpfBOUW, PME en BPL. Dit betekent dat de pensioenen van miljoenen Nederlanders onder druk van de overheid en activistische organisaties wordt ingezet voor ideologisch gedreven klimaatpolitiek, terwijl de deelnemers van de fondsen nooit iets is gevraagd.

Bonussen gekoppeld aan klimaatradicalisme

Bij 43% van de instellingen worden bestuurders beoordeeld op hun prestaties rondom CO₂-reductie, zo meldt het rapport van KPMG, met soms zelfs prestatiebonussen daaraan gekoppeld, wat de onafhankelijkheid ondermijnt. Met 94% van de instellingen die klimaatbeleid structureel hebben verankerd en 75% die verdere aanscherping van actieplannen verwacht, lijkt de financiële sector steeds meer een politiek instrument voor klimaatactivisme te worden.

Klimaatcommitment verklaart bankcensuur boeren

Niet alleen pensioenfondsen, maar ook banken zoals ING en Rabobank hebben zich aan het Klimaatcommitment verbonden​. Dit heeft directe gevolgen voor hun klanten. Ondernemers ondervinden steeds vaker dat banken hen weigeren als de bedrijfsvoering niet “duurzaam” genoeg is. Een boer die op basis van wezenlijke natuurwetenschap anders kijkt naar klimaatverandering, en op basis van deze inzichten een boerenbedrijf wil opbouwen, kan een toekomst in de agrarische sector wel vergeten.

Pensioenfondsen ondermijnen eigen sectoren

Opvallend is de deelname aan het Klimaatcommitment door pensioenfondsen zoals PMT, PME, BpfBOUW en BPL, die verbonden zijn aan de industrie, de bouw en de landbouw. Dit zijn bij uitstek de sectoren die wegkwijnen onder de verstikkende klimaatmaatregelen. Met hun deelname graven deze pensioenfondsen hun eigen graf.

Pensioenfondsen schrappen klimaatactieplannen van websites

Op de website van het Klimaatcommitment zijn de klimaatactieplannen van de betrokken partijen terug te vinden, op enkele na. Opmerkelijk is dat enkele van de onderzochte pensioenfondsen recentelijk de klimaatactieplannen van de websites verwijderden​. Ook deze verwijderde documenten zijn door Cultuur onder Vuur boven tafel gehaald en onderzocht. De vraag is waarom deze partijen de documenten niet langer ter beschikking stellen en of er achter de schermen nog altijd dezelfde politiek bedreven wordt, of dat men ervan heeft afgezien.

Nalatenschap Sigrid Kaag (D66): meer klimaatdwang

In een brief van maart 2023 kondigde toenmalig D66-minister van Financiën Sigrid Kaag aan dat de overheid verkent hoe wetgeving het Klimaatcommitment verplicht kan maken. Dit zou betekenen dat banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en pensioenfondsen niet langer vrijblijvend mogen kiezen, maar per wet worden gedwongen om zich te committeren aan de linksradicale klimaatagenda van het Klimaatcommitment. Dit is in strijd met het vrij ondernemerschap.

Het Klimaatcommitment en kabinet-Schoof

Hoewel kabinet-Schoof zich beperkt uitlaat over klimaatbeleid en het Klimaatcommitment niet expliciet wordt genoemd in het regeerakkoord, mag aangenomen worden dat het plan voor de wettelijke verplichting achter de schermen wordt voortgezet, gezien het regeerakkoord wel degelijk spreekt van het “vasthouden aan de bestaande klimaatafspraken.”

De ware doelen van het Klimaatcommitment

In een brief die de voorzitter van het Klimaatcommitment Peter Blom 10 februari jl. aan minister van Financiën Eelco Heinen stuurde wordt duidelijk waar de prioriteiten liggen: de betrokken partijen stellen zichzelf voor als nobele kartrekkers, maar in werkelijkheid staan ze klaar om concurrentie de nek om te draaien op kosten van de belastingbetaler.

Concurrentievervalsing via klimaatdwang

Blom pleit in de brief namelijk voor subsidiëring, overheidsgestuurde ‘sectordoelen’ voor CO₂-uitstoot, emissiebeprijzing (CO₂-belasting) en ‘harmonisering van Europese wetgeving.’ Met andere woorden, met de klimaatregels die Blom via de overheid wil opleggen aan de rest van de markt, worden kleinere spelers en bedrijven buiten het Klimaatcommitment straks verplicht dezelfde maatregelen te nemen, die zij mogelijk niet kunnen bekostigen. Dit terwijl deze grote financiële instellingen zichzelf al een voorsprong hebben gegeven en deze positie wensen te verzekeren met subsidies. Uiteindelijk lijkt het Klimaatcommitment weinig meer dan een politieke machtsgreep die de financiële sector steviger in het zadel helpt, ten dienste van de EU en de groene lobby.

Roep de klimaatlinkse pensioenroof een halt toe!

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Cultuur onder Vuur zet zich met man en macht in voor het behoud van uw pensioen. Maar dat kan alleen met uw hulp, want wij zijn geheel onafhankelijk en ontvangen geen cent subsidie. Klik daarom hier en steun Cultuur onder Vuur met een donatie. Door te steunen, roept u de klimaatlinkse pensioenroof een halt toe!

Pensioenpolitiek is inbreuk op privé-eigendom

Pensioenvermogen is niets minder dan uitgesteld loon – het is privé-eigendom van hardwerkende Nederlanders, niet het speelgeld van activistische pensioenbestuurders. In plaats van solide beleggingen te doen, verspelen de fondsen pensioengeld aan onrendabele groene projecten die vooral de subsidiesponzen en groene lobby ten goede komen. Dit is niet alleen een schandalige inbreuk op het eigendomsrecht, maar ook een grove schending van de wettelijke en ethische plicht om in het beste belang van de pensioendeelnemers te handelen. Misschien zouden pensioenbestuurders eerst zelf eens de zogenaamde ‘good governance’-criteria moeten naleven, alvorens zij deze aanhalen om winstgevende bedrijven uit hun portefeuilles te schrappen.

Pensioengerechtigden als politieke speelbal

Wet of geen wet, het Klimaatcommitment is geen vrijblijvende afspraak, maar een politiek instrument dat miljoenen pensioengerechtigden dwingt – zij hebben immers geen pensioenfonds te kiezen, noch inspraak in de beleggingsstrategie – om een radicale klimaatagenda te financieren. Waarom zijn pensioenfondsen vrij om zo roekeloos politiek te bedrijven met het spaargeld van hardwerkende burgers en de belangen van hun deelnemers te schaden? Het is hoogtijd dat VVD-minister van Financiën Eelco Heinen flink op de rem trapt en deze wanstaltige gang van zaken een halt toe roept.


Source: https://clintel.nl/70-van-pensioenkapitaal-onderworpen-aan-radicaal-klimaatcommitment/

.


Door Clintel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wil jij op de hoogete blijven?
(Nieuwsbrief)
Rumble is de main page
https://rumble.com/hnmda/live
Follow/subscribe daar, om op de
hoogte te blijven van nieuwe uitzendingen
Twitch
https://www.twitch.tv/hnmda
Als je mee wil doen in de chat.
FB
https://www.facebook.com/JWHNMDA/
De nieuwsbrief is weer gehacked.
Geen gegevens buit mijn gegevens weg!