De landen van de G7 hebben een akkoord gesloten over het sluiten van kolencentrales in “de eerste helft van het volgende decennium”. Dat bevestigde de Britse minister van Energie Andrew Bowie aan Amerikaanse media in Turijn, waar de industriële grootmachten de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Italië en Frankrijk twee dagen bijeen zijn. Bowie noemde het akkoord “historisch”.
Vandaag om 21:17
De samenkomst van de G7 is de eerste grote politieke sessie sinds de wereld tijdens de klimaatconferentie COP28 in december beloofde om op termijn af te stappen van kolen, olie en gas. België gebruikt sinds de sluiting van de centrale in Langerlo in 2016 geen steenkool meer.
De G7 gaat zich naar verwachting ook inzetten om de plasticproductie terug te dringen om de wereldwijde vervuiling aan te pakken. “De G7 erkent voor het eerst dat het niveau van de plasticvervuiling onhoudbaar is en dat de toename ervan alarmerend is”, zei het Franse ministerie van Ecologische Transitie.
Dinsdag wordt de slotverklaring van de G7-ministers verwacht.
De top lokte ook honderden demonstranten naar Turijn, die de leiders van de G7 ervan beschuldigen toekomstige generaties in de steek te laten. De klimaatbetogers willen weten hoe de energie- en milieuministers van plan zijn hun beloften na te komen. Zo is op de klimaattop in Dubai afgesproken om de energie-efficiëntie te verdubbelen en de capaciteit voor hernieuwbare energie te verdrievoudigen in 2030.