Japan kampt met veel leegstand. Nog nooit lagen zoveel woningen er verlaten bij, vooral in plattelandsgebieden. Intussen staan zowat negen miljoen huizen leeg, ongeveer 14 procent van het aantal woningen in het land.
Tegenwoordig tellen grote steden zoals Tokio en Kyoto steeds meer zogenaamde akiya bans, leegstaande woningen. Het wordt een steeds groter probleem voor de Japanse overheid, die kampt met een vergrijzende bevolking en een daling van het aantal kinderen dat wordt geboren. “Dit is een symptoom van de Japanse bevolkingskrimp”, zegt Jeffrey Hall van de Kanda Universiteit voor Internationale Studies in Chiba aan nieuwszender CNN. “Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor al die huizen.”
Sommige panden staan tijdelijk leeg omdat de eigenaar bijvoorbeeld in het buitenland werkt. Van andere huizen is dan weer niet geweten wie de eigenaar is, omdat die gegevens niet goed bijgehouden werden door lokale overheden.
Net als Italië heeft Japan allerlei plannen bedacht om leegloop te voorkomen. Veel leegstaande woningen gaan voor een habbekrats weg. Soms zelf helemaal gratis. In de plaatsen Tochigi en Nagano werden al akiya bans aangeboden voor iets meer dan 400 euro. Toegegeven: de panden zijn wat verouderd en kunnen dus wel een renovatiebeurt gebruiken. Maar ook daar hebben ze in Japan iets om gevonden, want wie zijn of haar nieuwe huis wil opknappen, kan daarvoor subsidie krijgen.
Gratis huis
Andere Japanse plaatsen zijn zelfs zó wanhopig op zoek naar nieuwe bewoners, dat ze huizen voor niets weggeven. In Okutama zijn bijvoorbeeld drie panden gratis en voor niets gegaan naar nieuwe eigenaren. Een van hen heeft de woning omgetoverd tot restaurant.