Hoogspanning en feest gaan donderdag hand in hand in de Zweedse stad Malmö. Een eindje van de arena waar ’s avonds de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival plaatsvindt, hielden duizenden mensen een pro-Palestijnse mars. Zij pikken het niet dat Israël toegelaten werd tot de liedjeswedstrijd.
“From the river to the sea”, “Boycot Israël”, “Intifada revolution” en “Genocide song contest”: duizenden mensen stroomden donderdagmiddag toe voor een pro-Palestijnse betoging in Malmö en toonden met bovenstaande gezangen en spandoeken hun solidariteit met de mensen in de Gazastrook. Zij kwamen samen op goed vier kilometer van de arena waar de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival, mét Israël, donderdagavond plaatsvindt en wandelden daarna in de richting van die zaal.
Opvallend is de grote verscheidenheid van mensen die aanwezig waren. Op spandoeken was te lezen dat er Latino’s for Palestine aanwezig waren, net als gezondheidswerkers en psychologen die zich solidair toonden met de Palestijnse zaak. Er waren ook heel wat gezinnen met kinderen, net als klimaatactiviste Greta Thunberg. Rookbommen in de Palestijnse kleuren werden aangestoken.
(lees verder onder de foto’s)
“Ik ben fan van het Eurovisiesongfestival, en het breekt mijn hart, maar ik boycot”, zei Hilda, een 30-jarige Zweedse die haar naam niet wenste mee te delen. “Ik kan me niet amuseren wetende dat Israël deelneemt, wanneer al die kinderen doodgaan. Ik denk dat het onrechtvaardig is”.
De jonge manifestante Marwo Mustafa vroeg zich dan weer af “waarom ze Israël niet kunnen uitsluiten als dat met Rusland wél kon?”. “Het is niet rechtvaardig.” Rusland werd uitgesloten in 2022 na de invasie van Oekraïne.
Zelfs toen de demonstranten door de straten van de stad besloten te trekken, bleef alles opvallend rustig. De politie was duidelijk aanwezig, maar had geen reden om in te grijpen. Alles verliep probleemloos, zelfs wanneer ook Israëlische fans opdaagden.
Omstreden deelname
De deelname van Israël aan de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival donderdagavond is bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat geschoten. De escalatie in de Gazastrook sinds oktober vorig jaar levert het land van premier Netanyahu heel wat internationale kritiek op, maar de organisatie van het Songfestival benadrukt dat het om een niet-politiek evenement gaat.
Tijdens de repetitie van de Israëlische kandidate Eden Golan was ook al boegeroep gekomen. Daarom heeft de Israëlische publieke omroep KAN een klacht ingediend. Israël wil dat songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) en de Zweedse omroep SVT voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Ook hebben de Israëliërs geklaagd over een aantal politieke statements in de eerste halve finale op dinsdag.
Opmerkelijk was dat donderdagnamiddag rond 17 uur de Israëlische zangeres vergezeld werd door een heleboel bodyguards toen ze het persdorp binnenkwam om interviews te geven.