De zaken van de twee meisjes om wie het gaat, Isabella Zuggi en Sydney Figueroa, maken deel uit van een grotere zaak, met 150 soortgelijke gevallen. Isabella Zuggi was 10 jaar en gezond toen ze haar eerste en enige Gardasil-prik kreeg, op 26 augustus 2022. Twee weken later kreeg ze hoofdpijn, buikpijn, lichaamspijn en af en toe koorts. Artsen stelden bij haar myeline oligodendrocyt glycoproteïne (MOG) antilichamen vast, wat wijst op een auto-immuunaandoening van het centraal zenuwstelsel. Zij overleed op 5 november 2022. De doodsoorzaak werd vermeld als acute encefalitis (hersenontsteking) geassocieerd met MOG-antilichaamproductie. Onderzoek heeft herhaaldelijk verband gelegd tussen “acute gedissemineerde encefalomyelitis” en het HPV-vaccin, aldus het persbericht van de advocaten van Wisner Baum.
Kristine, de moeder van Isabella, zei dat als ze had geweten dat Gardasil haar kind kon schaden, ze nooit toestemming zou hebben gegeven voor de prik. “Niemand vertelde me dat de pijn en het lijden dat Izzy moest doorstaan voordat ze stierf, mogelijk was”, aldus Kristine. “Het is beschamend dat een moeder die haar dochter verloor mensen moet waarschuwen voor de gevaren van dit vaccin, terwijl het bedrijf dat het vaccin maakt die gevaren geheim probeert te houden.”
Sydney Figueroa, die onder meer uitblonk op sportief gebied, kreeg twee Gardasil-prikken: de eerste op 11-jarige leeftijd en de tweede toen ze 12 jaar was. Zij kreeg daarna meerdere bijwerkingen, zoals hoofdpijn, hersenmist, snelle hartslag, zenuwpijn en slikproblemen, waardoor ze uiteindelijk een voedingssonde nodig had. Sydney belandde in een rolstoel en had fulltime verzorging nodig. Artsen diagnosticeerden bij haar onder andere het posturale orthostatische tachycardiesyndroom (POTS) en een functionele neurologische stoornis. Sydney overleed op 2 juni 2021, op 14-jarige leeftijd, aan een longembolie die rechtstreeks toe te schrijven was aan langdurige immobiliteit door haar auto-immuunziekten. Die ziekten werden veroorzaakt door Gardasil, zo meldt Wisner Baum in het persbericht. “Gardasil heeft het leven van mijn dochter verwoest”, zegt de moeder van Sydney. “Als ik wist wat ik nu weet, had ik Sydney nooit de injecties laten krijgen.”
In het persbericht wordt één bestanddeel van het Gardasil-vaccin bij naam genoemd: amorf aluminiumhydroxyfosfaatsulfaat (AAHS). Deze aluminiumverbinding is gelinkt aan auto-immuunziekten en andere ernstige aandoeningen. In dit opzicht is de review relevant die vorig jaar werd gepubliceerd door een aantal immunologen in Autoimmunity Reviews.
2 Eén van de auteurs was de Israëlische immunoloog dr. Yehuda Shoenfeld, naamgever van ‘Shoenfelds syndroom’ ofwel het ‘auto-immuun/inflammatoir syndroom geïnduceerd door adjuvantia’ (ASIA). Adjuvantia zijn verbindingen die, wanneer ze in het lichaam worden ingebracht, een specifieke immuunreactie versterken, wat resulteert in een hogere hoeveelheid antilichamen. De bekendste adjuvantia worden toegepast in vaccins, namelijk aluminiumverbindingen.
De zeven auteurs van de ASIA-review identificeren een nieuw ‘ASIA-subtype’ dat kan optreden na HPV-vaccinatie. Ze melden dat onafhankelijke clinici uit verschillende delen van de wereld een chronisch syndroom van dysautonomie (dysfunctionerend autonoom zenuwstelsel) en zenuwpijn hebben beschreven kort na HPV-vaccinatie.
3 Ook schrijven ze dat bijwerkingen van het HPV-vaccin al aanwezig waren in cruciale preklinische onderzoeken, maar werden geminimaliseerd of genegeerd. Zo traden in de Viviane-studie in de groep van 2881 vrouwen die het ‘bivalente’ HPV-vaccin kregen méér sterfgevallen op in de vier jaar durende follow-up, dan in de groep van 2871 vrouwen die een aluminium-‘placebo’ kregen (14 versus 3). Eerste auteur van de opmerkelijke review is trouwens een Nederlander: prof. Jan Willem Cohen Tervaert, die bijna een kwart eeuw hoogleraar Immunologie was in Maastricht. Sinds 2017 is hij hoofd van de Divisie reumatologie aan de Universiteit van Alberta (Canada).
In Nederland wordt ook geprikt met Gardasil, maar vooral met het HPV-vaccin Cervarix. Epidemioloog Dick Bijl uitte begin vorig jaar forse kritiek op de overheidscampagne gericht op jongeren vanaf 9 jaar om zich met het HPV-vaccin te laten inspuiten. Volgens Dick Bijl en andere experts is de effectiviteit van het HPV-vaccin niet aangetoond. Hij waarschuwde dat ernstige bijwerkingen mogelijk zijn. “De overheidsfolder die het HPV-vaccin aanprijst staat vol halve waarheden en marketingtrucs.”
4
In december vorig jaar besliste de Stichting Reclame Code (SRC) dat de slogan die wordt gebruikt door het ministerie van VWS bij zijn HPV-campagne, “Haal hier 1 vaccin tegen 6 soorten kanker”, niet meer mag worden gebruikt, omdat hij “misleidend” is. Deze zaak was aangespannen door de gepensioneerde huisarts Michael Smulders.
5