“Een gevangenisstraf, zelfs met uitstel, heeft geen meerwaarde.” De politierechter in Turnhout legde een 24-jarige bestuurster uit Arendonk die eind 2022 op de ring in Geel door het rood reed en twee zestigers in hun auto doodreed een rijverbod maar geen celstraf op. De vrouw beweerde dat ze vlak voor het dramatische ongeval een lichamelijke inzinking had, maar die uitleg vond de rechter ongeloofwaardig.
F.S. (24) uit Arendonk is voor de politierechtbank in Turnhout schuldig aan de onopzettelijke doding van een echtpaar van 68 en 67 jaar en het verwonden van hun 43-jarige dochter.
De fatale aanrijding gebeurde op 26 december 2022 op het kruispunt waar de Geelse ringlaan R14 overgaat in de N19g, de expresweg naar Kasterlee. Een kleine personenwagen wilde om 15.40 uur op het kruispunt linksaf in de richting van Mol. De auto werd gegrepen door een bestelwagen met F.S. aan het stuur. Ze wilde vanuit de richting van Mol rechtdoor de N19g richting Kasterlee oprijden, maar negeerde het rode verkeerslicht en raakte de auto in de flank. Voor het koppel zestigers, onderweg naar een kerstfeestje, kon geen hulp meer baten.
Bestuurster F.S., die lichte verwondingen opliep, beweerde dat ze onwel was geworden en zich niets meer kon herinneren van het ongeval. Ze minderde haar snelheid nog wel van ruim 100 kilometer per uur tot ongeveer 72 kilometer per uur. En even voordien haalde ze op de E313 nog 143 kilometer per uur.
Het Openbaar Ministerie vroeg een maand geleden nog om S. te veroordelen tot zes maanden cel en een rijverbod van zes maanden. Voor de advocaat van de jonge, zwangere vrouw is een celstraf niet van toepassing en was de vrijspraak op zijn plaats. “De zwaarste straf is dat door haar twee mensen zijn gestorven en dat ze daarmee moet leven. Een gevangenisstraf is een stap te ver”, aldus Bart Vosters. “Het ging om een ongeval in de meest zuivere zin van het woord.”
Examens
De politierechter vond dat de vrouw wel degelijk verantwoordelijk is voor het dodelijke ongeval, maar een celstraf was voor hem ook niet aan de orde. Hij veroordeelde haar tot een rijverbod van drie maanden, waarvan twee maanden met uitstel. Na afloop van het rijverbod moet ze opnieuw haar theoretisch en praktisch examen afleggen en moet ze medische en psychologische tests ondergaan. De bestuurster moet nog een boete van 4.000 euro, waarvan 3.200 euro met uitstel, betalen.
“Gelet op de snelheidsvaststellingen door het track and trace-systeem in het voertuig van beklaagde kan men niet zeggen dat ze tot voor het ongeval een onberispelijke en steeds voorzichtige chauffeur is geweest”, oordeelde de politierechter in Turnhout. “Maar een gevangenisstraf, zelfs met uitstel, heeft geen meerwaarde. De rechtbank beschouwt het blanco strafregister van beklaagde, die eerstdaags gaat bevallen, als een verzachtende omstandigheid.”
Inzinking
De rechtbank vond verder dat er geen echte bewijzen zijn van een lichamelijke inzinking net voor het bewuste ongeval. “Hopelijk begrijpt de beklaagde dat haar loutere bewering van een lichamelijke inzinking, zonder enige ondersteuning door een medisch stuk, niet geloofwaardig is”, vond de rechter. “Het is niet geloofwaardig dat ze de twee kilometer lange weg tot aan de plaats van het ongeval, met onder meer een bocht in dat traject, kon rijden zonder zich daarvan op dat moment bewust te zijn.”