De Stichting Open Nederland hield zich van februari 2021 tot en met maart 2022 bezig met het programma Testen voor Toegang. Uit onderzoek van Follow the Money (FTM) bleek in 2021 dat het ministerie van VWS 925 miljoen euro had overgemaakt aan de private stichting voor sneltesten bij evenementen.
FTM wees erop dat deze constructie hoogst ongebruikelijk is en niet transparant. Toezicht op de besteding van het geld ontbrak. De opdracht is niet aanbesteed volgens de daarvoor geldende richtlijnen, wat in strijd is met de wet.
Het journalistieke platform Indepen bekeek de jaarrekeningen van de stichting en deed een opmerkelijke ontdekking. Op de jaarrekening 2021-2022 staat een bedrag van ruim 350 miljoen euro aan bijdragen vanuit het ministerie, ongeveer een derde van het bedrag dat FTM noemde.
Waar is de resterende 568 miljoen euro gebleven?
Op de jaarrekening 2022-2023 staat een bedrag van bijna 7 miljoen euro aan bijdragen van het ministerie. Waar is de resterende 568 miljoen euro gebleven?
Volgens de jaarrekening van 2021 is er een slordige 315 miljoen opgegaan aan vergoedingen aan commerciële testaanbieders en 34 miljoen aan stichtingskosten.
In totaal gaf de stichting 357 miljoen euro uit aan organisatie en uitvoering. Er zijn in de operationele fase van de stichting 9,5 miljoen testen afgenomen. Dan kom je uit op 37,57 euro per test, terwijl de kostprijs van een coronatest 3,57 euro is. Effectief?
Foetsie
Indepen: “Veel vragen en weinig antwoorden op dit moment. De Stichting Open Nederland was maar één onderdeel van het hele debacle zoals door de overheid opgetuigd tijdens en na corona. Het laatste woord is hier hopelijk nog niet over gezegd.”
Saillant detail: in de Raad van Toezicht van de stichting vinden we Marjanne Sint, een oud-PvdA-politica die onderdeel uitmaakte van de begeleidingscommissie Onderzoek Coronacrisis (!) van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
“Een paar 100 miljoen aan Nederlands belastinggeld foetsie bij de Stichting Open Nederland. Het wordt tijd voor die onderste steen,” reageert FVD-fractiemedewerker Annelies Strikkers.
Volgens mij missen we nog een paar honderd miljoen
Data-analist Cees van den Bos voegt toe: “De gierende geldbonanza van Stichting Open Nederland. Volgens mij missen we nog een paar honderd miljoen.”
“Veel vragen over waar de honderden miljoenen aan subsidies voor het afnemen van coronatesten aan zijn besteed, waarop maar geen antwoord komt,” merkt econoom Wouter Roorda op.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…