Help ons door dit met vrienden op je social netwerk te delen!

De gemeente Renkum is de eerste ‘Smart City’ van Nederland geworden met dank aan de ‘groene’ ambitie van het bestuur.

De gemeente doet daar geheimzinnig over, zegt I. de Koning, die vorige week woensdag gebruikmaakte van haar spreekrecht tijdens de gemeenteraadsvergadering.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/dystopisch-plan-inwoners-van-renkum-weten-niet-wat-hen-letterlijk-boven-het-hoofd-hangt-1.png

Kennelijk heeft de gemeente zelf ook wel in de gaten dat haar inwoners er niet op zitten te wachten om door de gemeente in een dystopische werkelijkheid gerommeld te worden. Vandaar dat ze zich wellicht low profile profileert op dit thema, merkt ze op.

Bekijk de inbreng van De Koning tijdens de vergadering:

(Video verwijderd? Klik hier…)

Ze weten niet wat hen letterlijk boven het hoofd hangt

In coronatijd werden tijdens de lockdown in Renkum onaangekondigd de architectonische lantaarnpalen op het plein, die er pas sinds 2007 staan, weggehaald om vervangen te worden door futuristische ‘slimme’ palen.

Dat is niet duurzaam, dacht De Koning, die vervolgens besloot meer informatie over deze palen boven water te krijgen. Ze diende een Wob-verzoek in. Daaruit bleek dat alle lichtmasten in Renkum vervangen worden, zo’n 6300 stuks, en dat ze uitgerust worden met een zogeheten telemanagementsysteem (TMS) in de armaturen.

In de nieuwe palen kan alles wat technologisch maar mogelijk is opgehangen worden. Denk aan camera’s, gezichtsscans, afluisterapparatuur, waarmee de burgers op straatniveau op de voet gevolgd kunnen worden. Of denk aan 5G, waar een fijnmazig netwerk voor nodig is, waarvan de frequenties ‘toevallig’ na de zomer geveild worden. Of denk aan drones die van alles kunnen vervoeren, ook bommen.

“De mogelijkheden zijn eindeloos en grijpen heel diep in de persoonlijke levenssfeer van de burgers in. Waarom worden de burgers hier dan niet bij betrokken? Ze weten van niets. Ze weten niet wat hen letterlijk boven het hoofd hangt.”

Geen openheid van zaken

Tijdens één bijeenkomst, die plaatsvond op 26 oktober 2017, heeft de gemeente haar inwoners op de hoogte gebracht van haar plannen. Daarbij is overigens niet bekend op welke wijze zij er ruchtbaarheid aan heeft gegeven.

Die informatiebijeenkomst ging over de ‘aanbesteding implementatie en beheer telemanagementsysteem in openbare verlichting’. Burgers hebben dan niet meteen in de gaten dat het hier gaat om Big Brother is watching you-praktijken.

“Waarom geen openheid van zaken?” vraagt De Koning. “Nou, wellicht omdat de burgers er niet op zitten te wachten bespied te worden en met straling overwoekerd te worden. Wakkere burgers in bijvoorbeeld de gemeente Wageningen, Utrechtse Heuvelrug en Zeist hebben de komst van slimme palen om redenen van veiligheid, gezondheid en privacy uit het straatbeeld weten te bannen.”

Het Wob-verzoek van De Koning heeft 32 documenten opgeleverd, waarvan er 13 niet openbaar zijn gemaakt. De aanbesteding van het project Smart City Renkum heeft vier fases doorlopen: de verkenningsfase, dialoogfase, bouwteamfase en contractfase. De Koning heeft alleen documenten ontvangen met betrekking tot de verkenningsfase, die uitblinkt in vaagheid.

Onder de pet proberen te houden

Over de overige fases mag zij, de burger, kennelijk niets weten. Van een aantal documenten wordt de gemeenteraad gevraagd de geheimhouding niet op te heffen, omdat het zou gaan om vertrouwelijk verstrekte informatie.

In de Wob-stukken las De Koning ergens dat de gemeente tegen haar contractpartners zegt dat de gemeente bekend is met de Wob en dat die alleen van toepassing is op data die ‘niet privacygevoelig’ is.

De Koning: “Oftewel, label je bepaalde stukken dus als privacygevoelig of vertrouwelijk, dan kun je ze op die manier vrij eenvoudig onder de pet proberen te houden.”

Niet in de haak

Op die manier wordt de doelstelling van de Wet open overheid ondermijnd. “Dat is niet in de haak.”

De Koning wil van de gemeente weten welke palen wat kunnen onder welke afgesproken voorwaarden. “Het gaat om de privacy en veiligheid die in het geding zijn bij handel in data van burgers, en om de gezondheid die in het geding is bij 5G en die ook ongetwijfeld te lijden zal hebben onder een voortdurende surveillance. Voorwaar geen kinderachtige zaken.”

Ze verzoekt de gemeente dan ook alle tot dusverre achtergehouden documenten te openbaren en burgers nu eindelijk ook eens te betrekken bij dit schimmige project.

Hoe zit het in jouw gemeente?

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
2
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....