De jeugdwerkloosheid in ons land is nog nooit zo hoog geweest als de afgelopen jaren. Uit cijfers van statistiekbureau Statbel blijkt dat bijna twintig procent van de 15- tot 24-jarigen in het derde kwartaal van dit jaar zonder werk zat. Dit is het hoogste percentage sinds 2017. Zelfs tijdens de coronaperiode, toen veel bedrijven geen nieuwe vacatures aanboden, waren er meer jongeren aan het werk.
Ook bij de VDAB merken ze deze stijging op. Ten opzichte van vorig jaar is er een stijging van vier procent in het aantal werkzoekende jongeren. De VDAB nuanceert wel dat er tijdens het derde kwartaal altijd een piek is in de jeugdwerkloosheid, omdat dit traditioneel het afstudeermoment is. Jongeren zijn in de zomermaanden actief op zoek naar hun eerste baan.
Er zijn verschillende redenen voor deze stijging in jeugdwerkloosheid. Een daarvan is dat studeren en werken in ons land sterk van elkaar gescheiden zijn. Op school ligt de focus vooral op leren, terwijl in landen met meer duale systemen, zoals Duitsland, jongeren aan het einde van hun studie al op de werkplek ervaring opdoen. Dit zorgt voor een soepelere overgang naar het werkende leven.
Daarnaast zijn er dit jaar minder vacatures dan in voorgaande jaren. Werkgevers geven nu vaak de voorkeur aan kandidaten met ervaring. Als er minder banen beschikbaar zijn, kunnen bedrijven selectiever zijn in hun keuze voor ervaren werknemers. Dit zorgt ervoor dat jongeren achteraan in de rij staan. Bovendien is het ontslaan van werknemers in België kostbaar, waardoor werkgevers minder geneigd zijn om nieuwe mensen een kans te geven.
Een andere mogelijke verklaring is dat jongeren hogere eisen stellen aan hun baan. Als de beschikbare banen niet voldoen aan hun verwachtingen, met name banen zonder vereist diploma, blijven ze langer werkloos.
De stijging in jeugdwerkloosheid kan problematisch zijn voor onze maatschappij. Uit onderzoek blijkt dat mensen die aan het begin van hun carrière langdurig werkloos zijn geweest, dit vaak ook later in hun carrière zijn. Ze verliezen zelfvertrouwen, bouwen minder kennis en netwerk op, en werkgevers zijn terughoudend om mensen met gaten in hun cv aan te nemen. Het is dus in het belang van jongeren om zo snel mogelijk aan het werk te gaan.
Daarnaast heeft onze economie er baat bij om meer mensen aan het werk te krijgen. Om onze welvaartsstaat te behouden en pensioenen en ziekteverzekeringen te kunnen blijven betalen, moeten we meer mensen aan het werk krijgen. Het feit dat er zowel werkloze jongeren als openstaande vacatures zijn, is een gemiste kans. Hoewel er minder nieuwe vacatures zijn dan in voorgaande jaren, zijn er nog steeds veel beschikbaar. Alleen Nederland heeft in Europa meer vacatures.
Al met al is de stijging in jeugdwerkloosheid een zorgwekkende ontwikkeling. Het is belangrijk dat jongeren snel aan het werk komen om hun carrièrekansen te vergroten en om onze economie te versterken.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241212_97116295
.