De Vlaamse regering wil sneller optreden tegen problematische spijbelaars. In plaats van twee schooljaren, wil de regering nu al na één schooljaar de schooltoeslag van deze spijbelaars wegnemen. Dit betekent dat zo’n 10.000 extra kinderen hun schooltoeslag dreigen te verliezen. Deze toeslag is een extra bedrag dat gezinnen met een laag inkomen ontvangen bij de kinderbijslag. Het wordt jaarlijks uitbetaald aan het begin van het schooljaar. In het schooljaar 2022-2023 werden er al 8.112 schooltoelagen teruggevorderd, wat neerkomt op een totaalbedrag van 5,68 miljoen euro.
Oppositiepartij Groen is kritisch over deze maatregel en vindt het absurd om kinderen en jongeren financieel te straffen voor onwettige afwezigheid door te morrelen aan de kinderbijslag. Groen-parlementslid Nadia Naji benadrukt dat er nooit een positief effect van deze maatregel op de aanwezigheid op school is aangetoond. Volgens Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) zal de maatregel er juist voor zorgen dat scholen sneller zullen ingrijpen om een terugvordering te voorkomen. Het doel van de maatregel is immers om spijbelen en schooluitval te verminderen.
Al met al zorgt deze nieuwe aanpak van de Vlaamse regering voor discussie en verdeeldheid. Terwijl de regering hoopt dat het sneller optreden effectief zal zijn in het verminderen van spijbelen, zijn er critici die twijfelen aan het nut en de rechtvaardigheid van deze maatregel.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250113_96624907
.