“Ik hou van dit meisje, ze is heel speciaal”, zegt oorlogsveteraan Harold Terens, die sinds 2021 een passionele relatie met Jeanne Swerlin heeft. “Hij is een geweldige kerel”, zegt Swerlin op haar beurt. “En mijn god, hij is de beste kusser.” Kort na de historische viering van D-Day zaterdag stapten de tortelduifjes in het huwelijksbootje. Dat deden ze in het stadhuis van Carentan-les-Marais, vlak bij de beroemde Normandische stranden waar de geallieerde troepen op 6 juni 1944 aan land kwamen. Nadat ze allebei “oui” hadden verklaard, wisselden het paar ringen uit. “Met deze ring trouw ik met je”, zei Terens. Swerling giechelde: “Echt waar?”
Na de ceremonie werd het bruidspaar zaterdagavond uitgenodigd voor een staatsdiner in het Elysee met de Franse president Emmanuel Macron en diens Amerikaanse collega Joe Biden.
Wat ging er vooraf aan dit mooie verhaal rond de jubileumviering? Op D-Day hielp Terens met het repareren van vliegtuigen die terugkeerden uit Frankrijk, zodat ze weer aan de strijd konden deelnemen. Hij zei dat de helft van de piloten van zijn legeronderdeel die dag omkwam. Terens ging twaalf dagen later naar Frankrijk en hielp daar gevangen genomen Duitsers en vrijgelaten Amerikaanse krijgsgevangenen terug naar Engeland te vervoeren.
Spanning in de lucht
In Carentan-les-Marais hing de voorbije dagen een prettige spanning. Het kleine stadje met 10.000 inwoners, toneel van hevige gevechten tijdens de geallieerde landingen, is versierd met Amerikaanse, Canadese, Britse en Europese vlaggen. “Normandië lijkt een beetje op de 51ste Amerikaanse staat”, zegt burgemeester Jean-Pierre Lhonor, die zaterdag Harold en Jeanne trouwde. “Het is overweldigend. Wat Harold hier meemaakte toen hij nog maar 20 jaar oud was, had zo’n impact op hem dat hij de behoefte voelde om terug te keren om zijn liefde te bezegelen. Dit is ongetwijfeld een van de mooiste verhalen van dit 80-jarig jubileum.” (Tekst gaat verder onder de foto’s)
In dit stadje bij Sainte-Mère-Église, de eerste Franse stad die door de geallieerden werd bevrijd, had de legendarische Amerikaanse 101st Airborne Division de helft van zijn troepen verloren om de verbinding tussen de invasiestranden van Utah en Omaha veilig te stellen. Het was de leidraad voor de keuze van Harold, de voormalige radio-operator bij de Amerikaanse luchtmacht, om in Carentan-les-Marais te trouwen. Het Franse consulaat in Miami speelde ‘matchmaker’ en nam een paar maanden geleden contact op met de burgemeester om de ceremonie te organiseren. Harold en Jeanne kwamen maandag aan bij het kasteel van Villers Bocage, een andere plek waar een hevige strijd plaatsvond tussen Duitsers en Britten.
Champagne en dansen
“Mijn vader heeft niet eens last van het tijdsverschil”, aldus zijn verwonderde dochter Iris. Sinds hij vrijdag in Parijs landde, heeft hij het naar zijn zin. “Op straat zien mensen zijn veteranenpet en zijn Legioen van Eer en applaudisseren voor hem, het ontroert hem! Laatst herkenden mensen hem in Café de Flore en boden ons flessen champagne aan! Jeanne en Harold dansten zelfs! We zijn gisteravond naar een kasteel in de buurt van Caen geweest, de burgemeester en andere hoogwaardigheidsbekleders waren daar, de ontvangst was ongelooflijk.” (Tekst gaat verder onder de foto’s)
32 kleinkinderen
De kinderen van Harold en Jeanne – ze hebben elk twee meisjes en een jongen – zijn mee op de reis, net als een groot aantal van hun 32 kleinkinderen en achterkleinkinderen. Zaterdag zong een van Harolds kleindochters I Will Always Love You van Whitney Houston. In de middag paradeerde Harold samen met zo’n zestig Amerikaanse veteranen door de straten van Carentan.
Het twee pasgetrouwde stel zal niet meteen terugkeren naar Florida. Ze planden hun huwelijksreis naar Parijs. Harold wil zijn liefde de hoofdstad laten zien en haar meenemen naar de Eiffeltoren, het Louvre en het Paleis van Versailles. En de Moulin Rouge niet te vergeten. “Hij wil dat Jeanne de cancan leert dansen”, verzekert dochter Iris lachend. “Niet slecht voor een honderdjarige!”