De Gentse politie en het Oost-Vlaamse parket hebben tijdens de afgelopen Gentse Feesten hun handen vol gehad. Dat toont een overzicht van de gerechtelijke resultaten.
Over tien dagen zijn er 1.700.000 bezoekers naar de Gentse Feesten gekomen. Dat het regelmatig misloopt, is dus geen verrassing. Maar voor het eerst maakt het Oost-Vlaamse parket na afloop van het tiendaagse volksfeest ook een gedetailleerd overzicht bekend van wat er juist misliep.
Zo zijn er over tien dagen 180 mensen gearresteerd. Voor het grootste deel van de gevallen ging het om openbare dronkenschap en het veroorzaken van overlast. En je moet het al best bont maken tijdens de Feesten om daarvoor gearresteerd te worden. Maar er waren ook ernstigere feiten.
Dealers en dieven
Er werden zeven personen voor de onderzoeksrechter gebracht en in de cel gestoken omdat ze spullen hadden gestolen of drugs probeerden te verkopen. Nog eens zeven anderen kregen een bevel om later voor de rechter te verschijnen.
Het parket heeft 23 mensen voorwaarden opgelegd tijdens de Gentse Feesten. Dat kan variëren van een verbod om op een bepaalde plaats te komen tot verplichte begeleiding of zelfs huisarrest. Er is ook sprake van minderjarige verdachten, maar het parket maakt niet meer details bekend. Zij zijn voorgeleid voor de jeugdrechter.
Smartphones en fietsen
De Gentse politie kreeg 72 meldingen van dieven die smartphones of andere spullen hadden gestolen. Onder meer via de camera’s die doorheen de Feesten zijn opgesteld kon de politie acht dieven op heterdaad betrappen. In andere gevallen konden ze nadien de verdachten identificeren.
De ‘lokfiets’ werd ook uitgezet tijdens de Feesten. Dat is een anonieme fiets met een gps-zender in. Zodra hij beweegt, krijgt de politie een signaal en kan ze de fiets en de vermoedelijke dief opsporen. Er werden zo vier fietsdieven betrapt, meldt het parket. (Lees verder onder de foto)
Drugs
Het gerecht had ook de handen vol met het druggebruik tijdens de Gentse Feesten. De politie heeft 319 bezoekers betrapt met een gebruikershoeveelheid drugs op zak. 151 onder hen kregen een ‘onmiddellijke minnelijke schikking’: dat is een boete van enkele honderden euro’s die ter plaatse te betalen is aan de politieagent. Voor 18 mensen met grotere hoeveelheden drugs op zak werden processen-verbaal opgesteld.
Het Oost-Vlaamse parket spreekt over een “succesvolle samenwerking”. “De bewakingscamera’s in de feestzone bewezen daarbij meermaals hun nut.” Details over de vastgestelde feiten, kunnen niet vrijgegeven worden. “Er zijn nog lopende opsporingsonderzoeken waarbij politie en parket doorgedreven speurwerk verrichten om verdachten te identificeren en op te sporen.”