November 2024 zal de geschiedenisboeken ingaan als een maand vol extremen. Terwijl België een normale temperatuur kende, was het wereldwijd de op één na warmste november ooit gemeten. En dat is slechts een voorproefje van wat ons te wachten staat. 2024 zal namelijk niet alleen het warmste jaar ooit worden, maar ook voor het eerst de drempel van 1,5 graden opwarming overschrijden. Een mijlpaal die onomkeerbaar is en vraagt om een dringend en ambitieus klimaatbeleid.
De gevolgen van deze opwarming zijn overal zichtbaar. Overstromingen in Spanje, meer regen in Europa en droogte in Canada zijn slechts enkele voorbeelden. Zelfs Antarctica ontsnapt niet aan de stijgende temperaturen, met een zachte zomer als bewijs. Klimaatwetenschapper Philippe Huybrechts benadrukt dat we nu al over de 1,5 graden opwarming zitten en dat dit alleen maar zal toenemen. Alleen een drastische vermindering van CO₂-uitstoot kan de opwarming stoppen en stabiliseren op iets meer dan 2 graden. Maar tot nu toe lijken we er alleen maar in te slagen om meer uitstoot te produceren.
Deze cijfers en feiten laten zien dat de klimaatverandering geen ver-van-ons-bed-show is, maar een urgent probleem dat vraagt om actie. Het is tijd dat wereldleiders de prioriteit en financiële middelen verschuiven naar het aanpakken van dit probleem. Want als we niets veranderen, zullen we over 20 jaar spreken over hoe we stelselmatig boven de 2 graden opwarming zitten. Laten we ervoor zorgen dat dit niet onze toekomst wordt en in actie komen voor een duurzame en leefbare planeet.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241208_96870395
.