Op dinsdag 26 november vindt er een hoorzitting plaats op het ministerie van Justitie en Veiligheid over het Woo-verzoek van Stichting Coronaschade van Wybren van Haga met betrekking tot de avondklok. Het ministerie heeft documentatie vrijgegeven, maar heeft het verzoek ingeperkt en selectieve zoektermen gebruikt zonder toestemming. De stichting heeft bezwaar gemaakt tegen deze gang van zaken.
Na het besluit van de rechtbank in Den Haag op 16 februari 2021 om de avondklok buiten werking te stellen, heeft de Staat direct een spoedappèl ingediend bij het Gerechtshof. Dit is opmerkelijk, omdat dit normaal gesproken niet mogelijk is binnen zo’n korte termijn.
De stichting heeft op 26 januari jongstleden een Woo-verzoek ingediend bij het ministerie van Algemene Zaken om alle communicatie en besluitvorming rondom het spoedappèl bij de gehele Rijksoverheid op te vragen. Het ministerie heeft echter besloten dat het verzoek alleen relevant is voor het ministerie van Justitie, het ministerie van VWS en het RIVM, ondanks de expliciete opdracht om alle departementen te betrekken. Hier loopt momenteel een bezwaarprocedure over.
Tot nu toe heeft alleen het ministerie van Justitie gehoor gegeven aan het verzoek van de stichting om documentatie vrij te geven, maar er is gebleken dat er selectieve zoektermen worden gebruikt en dat niet alle relevante informatie wordt gevonden. De stichting zal tijdens de hoorzitting haar argumenten hierover uiteenzetten en Justitie en Veiligheid krijgt de kans om de werkwijze toe te lichten. Op basis van de uitkomst van de hoorzitting zal de stichting juridische vervolgstappen ondernemen.
.