“Laat een ding heel duidelijk zijn: Eddy Snelders wil zich op geen enkele manier als slachtoffer profileren. De slachtoffers zijn diegene die hij de voorbije jaren stiekem heeft gefilmd. Laat daar geen enkel misverstand over bestaan.”
Sanne De Clerck, de Antwerpse advocate gespecialiseerd in zedenzaken, heeft het voorbije halfjaar vooral gezwegen over de zaak-Snelders. De Clerck is diegene die de gewezen voetbalanalist en voetballer met zeshonderd wedstrijden in eerste klasse op zijn conto, vanaf dag één bijstaat. Sinds december 2023 is Snelders in haar bijzijn drie keer urenlang verhoord in het kader van feiten van voyeurisme en exhibitionisme. Speurders vielen eind 2023 binnen in zijn villa in Brasschaat en namen zijn gsm en computers in beslag.
Heimelijk gefilmd
Snelders betwist niet dat hij zich de voorbije jaren schuldig maakte aan feiten van exhibitionisme. Dat hij ook jarenlang stiekem mensen filmde in zijn buitenverblijf in de Ardennen alsook in het zwembad van Brasschaat, staat buiten kijf. Daarvoor ligt het bewijsmateriaal nu eenmaal op tafel: speurders troffen beelden aan van naasten en onbekenden die hij stiekem filmde op kantoor, in de toiletten en in de badkamer. Het onderzoek toont aan dat hij meerdere zogenaamde spy-camera’s installeerde. Hij zou acht van die cameraatjes geïnstalleerd hebben. Het onderzoek leert ook dat hij in paniek heel veel beelden wiste in de periode van zijn arrestatie. Zijn slachtoffers, vele tientallen volgens het gerechtelijk onderzoek, hadden niets door.
Slachtoffers in ogen kijken
De Clerck wil zich publiekelijk niet uitspreken over aantallen, maar wil wel dat iedereen weet dat haar cliënt zijn fouten erkent en hard aan zichzelf werkt. “Hij is beschaamd, dat spreekt voor zich. Hij heeft de voorbije maanden achter de schermen heel veel tijd gestoken in het proberen uitleggen van zijn daden. Sommigen stelden zich begripvol op, anderen niet. Dat is allemaal volledig te begrijpen. Het is en blijft allemaal zeer pijnlijk, maar iedereen moet weten dat hij bereid is om elk slachtoffer recht in de ogen te kijken.” Tot zijn spijt schiet het Antwerpse gerecht een officiële bemiddeling (voorlopig) af.
“Karaktermoord”
Snelders zelf heeft sinds het uitbreken van het schandaal nog nooit uitgebreid publiekelijk gesproken. Zijn job als gewaardeerd analist bij de VRT is hij kwijt en ook zijn huwelijk moest er intussen aan geloven.
Dat het strafdossier intussen op de straatstenen ligt, doet zijn reputatie niet bepaald goed. “Het is een schande”, zegt De Clerck daarover. Ze spreekt van een karaktermoord en sfeerschepping, zonder nuance. “Mensen hebben hun oordeel gevormd terwijl de enige plaats waar recht gesproken moet worden de rechtszaal is. Daar zal hij zich ten gepaste tijden verdedigen. Het is een pijnlijke vaststelling dat het geheim van het onderzoek in deze zaak keer op keer schromelijk met de voeten wordt getreden. Trial by media is nooit onschuldig.”
Zeer donkere gedachten
De hele affaire heeft hem volledig gekraakt, zegt De Clerck. Ze vertelt dat haar cliënt de voorbije maanden meermaals overwogen heeft om zijn leven te beëindigen. De schaamte is totaal, zij die hem de rug hebben gekeerd zijn met velen. “De kleine kring die hem nog steunt, houdt hem overeind. Ik geef hem de raad om daar energie uit te putten. Maar het is moeilijk opstaan als je publiekelijk steeds weer zo aan de schandpaal wordt genageld.”
Trauma uit kindertijd
Dat een onverwerkt trauma uit Snelders kindertijd meespeelt, zal op het strafproces duidelijk worden, zegt ze. “Nogmaals: ook dat is geen excuus voor zijn daden. Er is schuldinzicht. Hij zet uitgebreid in op het aanpakken van zijn seksuele problematiek en zit in een langdurig traject van therapeutische behandeling in de verslavingskliniek Nova Vida. Voor alle duidelijkheid: hij heeft nooit bewust minderjarigen gefilmd, laat staan beelden verspreid of met anderen bekeken.” (Lees verder onder de foto)
Alles op tafel
Volgens De Clerck werkt Snelders in tegenstelling tot wat sommigen beweren “voor de volle honderd procent” mee met het onderzoek. “Zijn verklaringen zijn oprecht en heeft de speurders niets voorgelogen. Wat voor zin heeft dat ook? Uiteraard ging het tijdens de verhoren soms over feiten van vele jaren geleden die hij zich niet meer tot in detail herinnert. Maar hij heeft geen enkele intentie om de zaken te verbloemen of te ontkennen. Mag ik benadrukken dat hij nog geen dag in voorhechtenis heeft gezeten? Als blijkt dat hij stelselmatig dingen had verzwegen of over dingen loog, zou dat volgens mij wel anders zijn uitgedraaid. Hij verbloemt niets, dat heeft geen enkele zin en daar heb ik hem ook niet van moeten overtuigen.”