In Colombia blijft het aantal doden na gevechten met rebellengroepering ELN oplopen. Volgens een nieuwe balans van zondag vielen er zeker 80 doden. De gevechten vinden plaats in het noorden van Colombia, bij de grensregio met Venezuela. Het ELN voert al sinds donderdag aanvallen uit op de burgerbevolking en verzet zich tegen de dissidentie van de voormalige FARC-guerrillastrijders in de regio. Een eerder dodental meldde 60 slachtoffers.

In Colombia woedde 52 jaar lang een burgeroorlog tussen linkse rebellen, rechtse paramilitairen en het leger. Tijdens het conflict kwamen 220.000 mensen om het leven en sloegen miljoenen mensen op de vlucht. De grootste rebellenbeweging FARC sloot in 2016 een vredesverdrag met de Colombiaanse overheid en legde sindsdien de wapens neer. Hoewel de deal zorgde voor een verbeterde veiligheidssituatie, worden sommige delen van het Zuid-Amerikaanse land nog altijd gecontroleerd door illegale groeperingen.

De situatie in Colombia blijft grimmig, met een stijgend dodental na gevechten met de rebellengroepering ELN. Zondag werd een nieuwe balans opgemaakt waarbij er zeker 80 doden werden geteld. De gevechten vinden plaats in het noorden van Colombia, aan de grens met Venezuela. Het ELN voert al sinds donderdag aanvallen uit op de burgerbevolking en verzet zich tegen de dissidentie van de voormalige FARC-guerrillastrijders in de regio. Eerder werd al melding gemaakt van 60 slachtoffers, maar dit aantal is nu dus gestegen.

De geschiedenis van Colombia is getekend door een langdurige burgeroorlog tussen linkse rebellen, rechtse paramilitairen en het leger. Gedurende 52 jaar kwamen er 220.000 mensen om het leven en sloegen miljoenen mensen op de vlucht. In 2016 sloot de grootste rebellenbeweging FARC een vredesverdrag met de Colombiaanse overheid en legde de wapens neer. Hoewel dit voor een verbeterde veiligheidssituatie zorgde, zijn er nog steeds delen van het land die gecontroleerd worden door illegale groeperingen.

De recente gevechten met ELN laten zien dat de vrede in Colombia nog altijd fragiel is. Het dodental blijft stijgen en de situatie wordt steeds grimmiger. Terwijl de wereld toekeek hoe de FARC de wapens neerlegde, zijn er andere rebellengroeperingen die hun plaats innemen. De strijd om controle over het land is nog lang niet voorbij en de bevolking betaalt daar de prijs voor. Het is een harde realiteit die laat zien dat vrede niet vanzelfsprekend is en dat er nog veel werk aan de winkel is voor Colombia.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250119_96575594

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *