Kijk, niemand ontkent dat het warm is voor de tijd van het jaar. Maar waarom moet er dan meteen paniek gezaaid worden? Klimaatwetenschappers wijzen op het ‘föhn-effect’, een meteorologisch fenomeen waarbij warme lucht vanuit Noord-Afrika en de Middellandse Zee richting de Pyreneeën trekt en vervolgens daalt. Hierdoor stijgt de temperatuur in bepaalde gebieden enorm. Het is niet alsof dit iets nieuws is — het is gewoon een natuurlijk fenomeen dat toevallig nu een keer erg sterk uitpakt. Maar nee, de klimaatdeskundigen en de media zien dit als weer een bewijs dat de wereld in brand staat en dat we allemaal onmiddellijk in de kramp moeten schieten.
In San Sebastián, Noord-Spanje, is het ruim 20 graden. Ajaxsupporters, die daar waren voor de wedstrijd tegen Real Sociedad, maakten van de gelegenheid gebruik om in de Atlantische Oceaan te springen. En dat eind november. Natuurlijk, dat is niet normaal, maar moeten we daar dan meteen een apocalypse van maken? Het föhn-effect versterkt de opwarming van de aarde, zegt men. Maar wat ze er niet bij zeggen, is dat dit soort extreme uitschieters altijd al hebben plaatsgevonden. Er is niks nieuws onder de zon — letterlijk en figuurlijk.
De temperatuur in de Pyreneeën zou normaal gesproken rond de 15 graden liggen in deze tijd van het jaar, vertelt Floris Lafeber van Weerplaza in het AD. Nu is het echter 26,9 graden in Pau en loopt de temperatuur in Bilbao op tot 22 graden. En ja, dit weekend kunnen de Spanjaarden nog genieten van strandweer, maar vanaf maandag wordt het wisselvalliger en „is het gedaan.” Dus waar is de paniek nu eigenlijk voor nodig?
Het lijkt wel alsof de media en de klimaatlobby niets liever willen dan iedereen in angst houden. Ja, er is sprake van klimaatverandering, en ja, we moeten daar aandacht aan besteden. Maar dat betekent niet dat we elke warme dag moeten aangrijpen om apocalyptische voorspellingen te doen. Laten we niet vergeten dat angst een slechte raadgever is. En laat dat nou precies zijn waar de klimaatalarmisten op lijken te hopen: dat we allemaal zo bang worden dat we ons gezond verstand verliezen. Tijd om rustig te blijven, kritisch te denken, en niet mee te gaan in de angsthype die keer op keer door de media wordt opgeklopt.
.