Op de grens van Toldijk en Hummelo in Gelderland komt mogelijk een nieuw munitiedepot van Defensie. De ontwikkeling zaait zowel bezorgdheid als onzekerheid. De gemeente zegt ‘verrast’ te zijn.
Mocht Defensie besluiten dat er een munitiedepot moet komen op het 70 hectare grote terrein, dan kan er in het gebied niemand meer wonen. Als het doorgaat, dan moeten mogelijk zo’n 104 woningen gesloopt worden.
Ook in Biddinghuizen, Dronten, Dalfsen, Weerselo, Zevenaar en Zoelen zoekt Defensie naar plekken om munitie op te slaan. Heel erg veel munitie. Ook van het Amerikaanse leger. Boeren eruit, Amerikaanse tanks erin.
Slechts één dag
Guido en Marieke Hilhorst wonen midden in het gebied van 70 hectare. Dat ze weg zouden moeten voor een munitieopslag stoort melkveehouder Guido wel. “Defensie heeft terreinen in de afgelopen jaren verkocht of leegstaan en nu moeten mensen wijken. Wij moeten verdwijnen. Het gaat om veel mensen hier. Niet alleen boeren, maar ook mensen met allerlei bedrijven,” zei hij tegen de Gelderlander.
Saillant detail: lokale bewoners werden slechts één dag voor de informatieavond van Defensie geïnformeerd per brief. En zonder brief hadden ze dit zeker gemist.
In Dalfsen zet Defensie 51 bedrijven en woningen op de sloopnominatie. De impact is gigantisch en per direct. Bedrijven kunnen niet meer uitbreiden en woningen zijn onverkoopbaar totdat er een besluit wordt genomen.
Liever niet in hun eigen achtertuin
Als de plannen doorgaan, gaat ook het ouderlijk huis van neuroloog Jan Bonte eraan. “Daar waar ik graag oud had willen worden, en mijn jongere broertje nog steeds woont. Mijn hele jeugd en een groot deel van mijn volwassen leven ligt daar,” schrijft hij.
“Mocht daar munitie komen te liggen en de Russen gooien er een stevige aansteker op, liggen hier bij mij de ramen ook uit de sponningen. Niet dat Defensie of het ministerie daar mee zitten. Die denken slim te zijn en willen, net als bij de asielzoekers, dergelijke zaken liever niet in hun eigen achtertuin. Dat moet maar naar de provincie,” aldus Bonte.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…