In de zuidelijkste punt van de gemeente Hollands Kroon in Noord-Holland ligt het dorp Nieuwe Niedorp. De woning van Wim Luiken ligt in het buitengebied van het dorp en wordt ingesloten door twee windturbines. Windturbines met een bescheiden tiphoogte, maar de overlast van deze windturbines is er niet minder om. “We slapen altijd met de ramen dicht. Gisteravond stond er een harde noordenwind en dan hoor je hem echt hard stampen. Je slaapt er slecht van”, aldus Wim. Vooral de windturbine aan de voorzijde van de woning, die slechts op 245 meter afstand staat, zorgt voor veel overlast. “Als de windturbine hard draait bij een harde wind, dan trilt de fundering in de schuur. Maar als je dit zegt tegen de gemeente, lachen ze je gewoon uit. Dat bestaat niet”.
Wim woont hier inmiddels 17 jaar en heeft de laatste jaren een verhoogde bloeddruk, ondanks zijn gezonde levensstijl. Hij wijt zijn hoge bloeddruk aan de overlast van de windturbines.
Wim Luiken
Geluidservaring
“In de zomer rijden we vaak naar een picknickplek verderop voor de rust. Je ervaart het pas als je ergens anders komt, dat het heerlijk rustig is, Hier heb je altijd herrie; gebrom, zacht brommend geluid. Als het harder gaat waaien weer het stampend geluid.” Wim merkt verder op dat de geluidservaring ook te maken heeft met de atmosferische omstandigheden: “Als de lucht erg vochtig is dan is er meer geluidsoverlast. Bij goed droge lucht ook.”
In het verleden liet Wim een geluidsonderzoek opstellen door ingenieursbureau Cauberg Huygen. De aanleiding was de geplande vervanging van een verouderde windturbine door een nieuwer type. “Hiervan wilden zowel de gemeente als de windturbinebouwer de gegevens niet geven.” Het adviesrapport werd begin 2019 opgeleverd en gaf aan dat de nieuw te plaatsen windturbine aan de voorzijde van de woning voor een geluidstoename van 2,55 dB zou zorgen. Dit is bijna een verdubbeling van het geluid dat de verouderde windturbine op dat moment produceerde. Het adviesrapport werd begin 2019 ingediend bij de hoogste bestuursrechter. Eén dag voor de uiterste termijn die gold voor de indiening van stukken voor de zitting.
Bij de Raad van State
De rechtszaak over de vergunning voor de nieuw te plaatsen windturbine speelde sinds 2016 en mondde in 2019 uit in een uitspraak van de hoogste bestuursrechter bij de Raad van State. “Volgens de rechter was er niet genoeg tijd voor de gemeente om inhoudelijk in te gaan op het rapport van Cauberg Huygen dat wij ingeleverd hadden. Dat rapport was uiterst belastend voor de gemeente, omdat daaruit bleek dat de nieuwe windturbine meer geluid zou maken dan toegestaan. De rechter vroeg tot drie keer toe of de gemeente meer tijd nodig had om erop in te gaan en dat aanbod nam de ambtenaar niet aan. In feite saboteerde de gemeente hiermee de zitting.’’ Op 1 mei 2019 volgde de uitspraak van de rechter: Het hoger beroep werd ongegrond verklaard.
Juridische fijnslijperij
“Het is juridische fijnslijperij. Ze hadden eerder moeten aangeven dat ze meer tijd nodig hadden om op het rapport in te gaan.” De gemeente heeft dus het adviesrapport van Cauberg Huygen buiten beschouwing gelaten. In plaats daarvan baseerde gemeente Hollands Kroon zich bij het verstrekken van de omgevingsvergunning op een adviesrapport dat eerder door Pondera was opgesteld, een consultant op het gebied van duurzame energie en aangesloten bij de Nederlandse branchevereniging voor windenergie.
Locatie windturbine
Dichtgetimmerd
Op de vraag wat Wim nu doet om de overlast die hij ervaart aan te kaarten antwoordt hij: “Iedere maand melden we de ervaren geluidsoverlast. Aan het einde van het jaar moeten ze cijfers overhandigen met inachtneming van de omgevingsvergunning. Daarin staat dat de windturbine tussen 23:00 en 7:00 uur in ‘nachtmodus’ moet staan. Uit de rapportage die we jaarlijks opvragen, komt natuurlijk dat ze geen overlast hebben veroorzaakt. De rapportage is netjes uitgesplist in avond, dag en nacht. Maar ze beheren hun eigen data, dus je kunt niet controleren of dit juist is. Voor de toekomst hebben ze het eigenlijk al helemaal dichtgetimmerd.”
Concluderend“Ik kan niet anders dan concluderen dat met omwonenden van windturbines totaal geen rekening wordt gehouden. Er wordt niet naar ons geluisterd. De hele weg ligt open om Nederland vol te bouwen met windturbines. Het wordt er van hogerhand doorgedrukt. De overheid behandelt de omwonenden van windturbines gewoon als tweederangsburgers.”
“En zoals we hier ook ervaren, komt het de sfeer in de buurt niet ten goede dat je buurman een windturbine op zijn land heeft staan. We zeggen nog net gedag tegen elkaar maar meer is het niet.”
Laten rusten
Mede met het oog op zijn hoge bloeddruk heeft Wim besloten om de zaak nu verder te laten rusten. “Ik blijf andere mensen nog wel informeren vanuit de kennis die ik heb opgedaan, maar ik ga mij er niet meer aan ergeren, want dan stijgt mijn bloeddruk nog meer. Als het uit de hand loopt met de overlast zoeken we zelf de rust op.”
Door Bert Weteringe
Foto’s: MKfotografie
Over de windturbines
Locatie windturbines | Nieuwe Niedorp, Noord-Holland |
Tiphoogte | 74 en 99,5 meter |
Aantal windturbines | 2 |
Bouwjaar | 2020 (Enercon E-48) en |
2012 (Enercon E-70) | |
Afstand van de omwonende tot de windturbine(s) | 245 en 375 meter |
Websites | – |
Source: https://clintel.nl/als-tweederangsburger-behandeld/
.