Na een maandenlange strijd slaan Democraten en Republikeinen nu toch de handen in elkaar als het gaat om de hernieuwde Amerikaanse steun voor het afweren van de invasie van Rusland.
Met een overweldigende meerderheid keurde het Huis van Afgevaardigden het Oekraïense deel goed, een hulppakket ter waarde van 61 miljard dollar, waarmee de Amerikaanse steun duidelijk naar voren komt. De tekst over de militaire en economische hulp aan Kiev moet nu naar de Senaat, waar een eerste stemming mogelijk dinsdag al kan plaatsvinden. Als ze daar ook goedgekeurd worden, komen ze op Bidens bureau terecht.
Nochtans was dat lang niet evident, want maandenlang voerden republikeinen en democraten strijd over het al dan niet toekennen aan meer steun voor het land in oorlog.
Israël
De bocht, van de Republikeinen, kwam er pas recent. En daar heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, heeft er alles mee te maken. De Trump-adept stemde al een lange tijd tegen steun voor Oekraïne. Toen hij in oktober de voorzittershamer in handen kreeg, blokkeerde hij een hulppakket van ruim 60,8 miljard dollar. Sinds februari weigerde hij dat het wetsvoorstel in het Huis gestemd zou worden, ook al was het eerder goedgekeurd in de Senaat door Republikeinen en Democraten. Maar woensdag keerde hij zijn kar door zelf een oplossing voor te leggen.
Na de aanval van Iran op Israël kon de voorzitter van het Huis niet anders dan een beslissing nemen over de militaire steunpakketten.
In het oorspronkelijk wetsvoorstel was er immers niet alleen sprake van wapens voor Oekraïne, maar ook voor Israël en Taiwan. Ook die steunpakketten werden goedgekeurd. Zo krijgt Israël een steunpakket ter waarde van 26 miljard dollar dat hen moet ondersteunen om humanitaire hulp te bieden aan burgers van Gaza. Het derde pakket dient ter versterking van de bondgenoten in de Indo-Pacifische regio.
TikTok
Het vierde en laatste voorstel gaat over de nationale, Amerikaanse veiligheid en hoe ze die kunnen versterken. De tekst schrijft voor dat ByteDance, de Chinese eigenaar van TikTok, zich moet terugtrekken uit de Amerikaanse tak van het socialemedianetwerk, anders kan het platform in de Verenigde Staten verboden worden. De indieners van het voorstel menen dat Peking het platform gebruikt voor propaganda en de Amerikaanse gebruiksdata zou kunnen misbruiken. TikTok heeft 170 miljoen gebruikers in de VS.
Toen duidelijk werd dat het voorstellen – en dat specifiek het hulppakket voor Oekraïne – het zou halen, juichten en wapperden zowel Republikeinen als Democraten met blauw-gele vlaggen, de kleuren van Oekraïne. Voor het Huis een zeldzaam moment van eensgezindheid tussen de twee politieke stromingen. “De traditionele Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden onder leiding van voorzitter Mike Johnson waren op de afspraak”, zei Hakeem Jeffries, leider van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden. “Wij hebben de verantwoordelijkheid om het autoritarisme terug te dringen.”
Levens redden
Wie ook opgetogen is, is de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij reageerde al verheugd op de goedkeuring van het lagerhuis. De Amerikaanse hulp “zal duizenden en duizenden levens redden” en “voorkomen dat de oorlog zich uitbreidt”, aldus Zelenski, die voorts nog zei dat hij de Amerikaanse volksvertegenwoordigers dankbaar was.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg toonde zich tevreden. “Oekraïne gebruikt de wapens die door de NAVO-bondgenoten zijn geleverd om de Russische gevechtscapaciteiten te vernietigen. Dat versterkt de veiligheid van ons allemaal, hier in Europa en Noord-Amerika”, zo schreef hij op X.
Volgens het Kremlin was de Amerikaanse beslissing om Oekraïne hulp te bieden “verwacht en voorspelbaar”. “Het zal de VS verder verrijken en Oekraïne nog meer ruïneren omdat er nog meer Oekraïners zullen omkomen”, stelde Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.
De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne in zijn strijd tegen Rusland. Het land heeft sinds het begin van de oorlog in februari 2022 al voor meer dan 44 miljard dollar aan militaire hulp beloofd of voorzien.