In Wakker op Zondag van ATV kwam N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever zondagochtend terug op de regeringsonderhandelingen en over de terugkeer van Patrick Janssens naar de Antwerpse politiek. De Wever begon zijn verhaal over de mislukte regeringsonderhandelingen met een vergelijking: “Wij hebben als een TGV gewerkt deze zomer in de hoop te landen.” Hij legde uit dat ze heel dicht bij een akkoord waren, maar op het laatste moment stortte alles in elkaar. Hij wees op de financiële puinhoop van het land en de noodzaak van grote hervormingen in de arbeidsmarkt, pensioenen en gezondheidszorg, die niet altijd populair zijn bij politici in verkiezingstijd.

Na een kort intermezzo is De Wever opnieuw aangesteld als formateur door de koning. Hij gelooft dat veel van wat in de “supernota” stond, toch gedaan zal moeten worden, omdat er geen duizend manieren zijn om de heikele punten op te lossen. Hij merkte echter op dat het tempo van de onderhandelingen nu trager lijkt te zijn, wat hij toeschrijft aan de “jonge voorzitters” van de andere partijen die verkiezingen willen winnen en geen risico’s willen nemen.

De Wever benadrukte ook de dringende noodzaak om de begroting voor het einde van het jaar gestemd te hebben en noemde het “heksenwerk” om dat allemaal gedaan te krijgen. Hij legde uit dat als de deadline wordt gemist, de regering al half mislukt is nog voordat ze begonnen is.

Naast de federale formatie maakt De Wever zich ook zorgen over de overlast in zijn eigen stad Antwerpen. Hij sprak over het alcoholverbod op de Groenplaats en pleitte voor een uitbreiding van dat verbod naar de hele historische binnenstad, inclusief de Eiermarkt en het Conscienceplein. Hij sprak ook over de opkomst van “louche” panden in Antwerpen, zoals massagesalons waar sekswerkers worden uitgebuit en illegale gokkantoren die zich voordoen als dagbladwinkels. De Wever heeft al meer dan 250 van deze panden laten sluiten, maar merkte op dat veel eigenaars naar de Raad van State stappen en hun gelijk halen vanwege gebrekkige wetgeving. Hij pleitte voor een wet op de bestuurlijke handhaving.

Tot slot sprak De Wever over de comeback van Patrick Janssens in de Antwerpse politiek. Hij verbaasde zich erover dat Vooruit, de partij van Janssens, het werk van hun eigen schepenen volledig afbrandt en zegt dat ze er niets van gebakken hebben. Hij vond het niet geloofwaardig dat een partij stemmen zou krijgen van mensen die zelf zeggen dat ze er niets van terecht hebben gebracht en een terugkeer van iemand nodig hebben die de stad in 2012 heeft verlaten. Hij liet de mogelijkheid van een samenwerking tussen hem en Janssens over aan de kiezers, maar vond het weinig geloofwaardig dat iemand die tien jaar verdwenen is en dan terugkomt, effectief kan bijdragen aan de politiek.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240908_94277855

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....