Woensdag debatteerde de Tweede Kamer met demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra over het pandemieverdrag. “Dit is een belangrijk verdrag, waarover helaas regelmatig onjuiste informatie wordt verspreid,” schreef de minister na het debat op sociale media.
“Informatie die bovendien niet alleen onjuist is, maar mensen ook nog eens angst aanjaagt. Bijvoorbeeld dat landen gedwongen kunnen worden tot maatregelen als lockdowns. Of dat we als Nederland onze soevereiniteit uit handen geven. Zulke verhalen kloppen niet,” stelde ze.
Dijkstra’s zalvende en geruststellende woorden ten spijt, twijfelt een groot deel van de Kamer over het pandemieverdrag. PVV, NSC en BBB willen dat het kabinet bij de WHO om uitstel vraagt van een stemming over internationale afspraken als er opnieuw een pandemie uitbreekt.
Tijdens het debat over de WHO-verdragen waarschuwde @MonaKeijzer de regering tegen overdracht van bevoegdheden aan de World Health Organisation (WHO). BBB wil voorkomen dat de WHO zeggenschap krijgt over Nederlands volksgezondheidsbeleid. In coronatijd hebben we gezien hoe dat… pic.twitter.com/wV0FFEzyaB
— BBB BoerBurgerBeweging 🍀🍀🍀 (@BoerBurgerB) April 10, 2024
(Video verwijderd? Klik hier…)
Motie ontraden
De drie fracties, die samen met de VVD praten over de vorming van een nieuw kabinet, vinden het te vroeg om erover te stemmen. Als er geen uitstel komt, moet Nederland tegenstemmen, vinden ze. BBB-Kamerlid Mona Keijzer diende tijdens het debat een motie van die strekking in, die door minister Dijkstra werd ontraden.
“Een wereld waarin aan de directeur-generaal van de WHO bevoegdheden worden gegeven met als consequentie de inperking van mensenrechten voor een seizoensgriep, enkel en alleen omdat er onder invloed van de geneesmiddelenindustrie een al te gemakkelijke definitie van pandemie gaat gelden, is een wereld waarin de BBB liever niet terecht wil komen,” zei Keijzer.
Ze wees er verder op dat we tijdens de coronatijd aan de rand stonden van digitale vaccinatiebewijzen en het uitsluiten van mensen op dubieuze gronden. “Nu staat er in de amendementen te lezen dat staten voor medisch onderzoek een bewijs van vaccinatie moeten kunnen eisen. Ook noem ik het gebruik van digitale gezondheidsdocumenten met verificatiemiddelen zoals een QR-code.”
Keiharde regels
Keijzer vreest dat we nu via de achterdeur alsnog 2G-digitale certificaten gaan krijgen.
De BBB-fractie is bezorgd over de onzorgvuldige, gehaaste en zelfs juridisch onjuiste procedure die gevolgd lijkt te worden door de WHO. “Normaal doen we bijna 10 jaar over een nieuw verdrag, maar dit wordt er binnen een jaar of twee doorheen gejast.”
Keijzer waarschuwde voorts dat verdragen – anders dan vroeger – niet de weerslag van op zichzelf goedbedoelde principes zijn, maar keiharde regels zijn geworden waar landen zich aan te houden hebben.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…