Het standbeeld van Anne Frank op het Merwedeplein.© ullstein bild via Getty Images

Een beeld op het Merwedeplein in Amsterdam van Anne Frank is opnieuw beklad. De politie bevestigt berichtgeving van nieuwszender AT5 hierover. Vandaag is het precies 80 jaar geleden dat Anne en haar familie zijn opgepakt in Amsterdam.

Bron: BELGA

Vandaag om 11:25

Op een foto op de website van de stadszender is te zien dat er met rode verf Free Gaza op de sokkel van het beeld is geschreven. Ook de handen van de beeltenis van Anne Frank zijn rood gemaakt. Op 9 juli werd het beeld ook al eens beklad.

Een voorbijganger zou de bekladding zondagochtend hebben ontdekt. De politie ondezroekt de zaak, meldt een woordvoerder. Volgens AT5 zal de calamiteitendienst van de gemeente het beeld schoonmaken.

Deportatie

Anne Frank raakte wereldberoemd met haar dagboek waarin ze vertelde over haar leven in Het Achterhuis, in Amsterdam. Samen met haar gezin, dat Joods was, dook ze onder tijdens de Tweede Wereldoorlog maar twee jaar later, toen Anne 15 was, werden ze allemaal opgepakt.

Op vrijdag 4 augustus 1944 drongen een Oostenrijke SS’er in uniform en drie Nederlandse handlangers het pand binnen in Amsterdam. De 9 Joodse onderduikers, Anne Frank, haar zus Margot, haar vader Otto, haar moeder Edith en voorts het echtpaar Van Pels, hun zoon Peter en nog een man, Fritz Pfeffer worden daar gevonden. Ze zaten verstopt achter een draaibare boekenkast, gekend als ‘Het Achterhuis’. Hoe ze tot die schuilplaats geraakten, blijft tot op de dag van vandaag een onbeantwoorde vraag. Werden ze verraden? Niemand die daar een antwoord op heeft. Maar volgens de Oostenrijkse SS’er die hen vond, Karl Silberbauer, was er een telefoontje van een onbekend persoon. Dat zei hij in de jaren 60 nadat hij opgespoord kon worden maar dat is nooit bevestigd.

Anne Frank werd eerst samen maar haar familie naar de gevangenis gebracht om dan vervolgens naar Auschwitz te gaan in Polen. Samen met haar zus Margot werd ze eind oktober naar het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen gebracht. Beiden overleden kort nadien aan vlektyfus eind februari of begin maart 1945. Een maand later werd Bergen-Belsen bevrijd door Amerikaanse militairen.

Hun moder Edith, stierf twee maanden eerder door honger en uitputting in Auschwitz. Otto Frank is de enige van de 9 Joodse onderduikers uit Het Achterhuis die de Holocaust overleefde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Anne Frank met haar vriendin Hannah Goslar op het Merwedeplein in mei 1940.© Getty Images

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....