Foto: Unsplash/Niek Doup
Bedrijven die meer dan 100 mensen in dienst hebben, moeten sinds maandag bijhouden hoe medewerkers naar hun werk reizen.
Zo kan de komende jaren in kaart worden gebracht hoe de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer zich ontwikkelt.
In 2030 moet de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 met 49 procent zijn afgenomen, en in 2050 met 95 procent. Werkgerelateerd reizen zou verantwoordelijk zijn voor zo’n 6 procent van alle uitstoot.
We leven niet in China, zeg
Soms weten bedrijven dankzij ov-kaarten en leaseauto’s al hoe werknemers zich bewegen. Andere bedrijven moeten het nu aan hun personeel gaan vragen.
De maatregel doet de wenkbrauwen fronsen. “Bureaucratie, die steeds verder zal oprukken in het kader van klimaatbeleid,” merkt emeritus hoogleraar Lex Hoogduin op.
Auteur en spreker Hans van Tellingen roept het nieuwe kabinet op om deze ‘belachelijke regel’ meteen af te schaffen. “We leven niet in China, zeg. De werknemer mag zelf weten hoe hij naar werk reist. Het is privétijd.”
Onzin
“Neem aan dat het nieuwe kabinet als eerste maatregel een einde aan deze onzin maakt,” zegt ook voormalig diplomaat Johannes Vervloed.
Fractievoorzitter van SGP in Rijssen-Holten André Scheppink reageert: “Natuurlijk, nog meer regels. Wat een onzin.” Hij richt zich tot de Tweede Kamer: “Doe eens iets aan overbodige regelgeving!”
“Maar het persoonlijk CO2-budget is toch een dwaze complottheorie?” vraagt fractievoorzitter van FVD in de provincie Zeeland Martin Bos.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
…