De Belgische gezinnen zijn volgens de Nationale Bank behoorlijk vermogend, met een gemiddeld vermogen van 555.000 euro. Dit is bijna negen keer het jaarinkomen en veel meer dan het gemiddelde gezin in de eurolanden. Helaas is dit vermogen niet gelijk verdeeld. België bevindt zich in de middenmoot wat betreft ongelijkheid, maar voor bepaalde sociaal-economische groepen is het bijzonder moeilijk om vermogen op te bouwen.

Een recente studie van de Nationale Bank heeft zich gericht op gezinsvermogen en ongelijkheid, een onderwerp dat vaak ter discussie staat. De bank heeft gekeken naar het nettovermogen van gezinnen, dat bestaat uit financiële middelen, vastgoed, voertuigen en schulden. Eind 2022 bedroeg het totale nettovermogen van Belgische gezinnen gemiddeld 555.000 euro. Dit is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde in de eurozone en komt neer op bijna negen keer het jaarinkomen.

Het grootste deel van het vermogen van Belgische gezinnen bestaat uit vastgoed, wat in tegenstelling is tot het gemiddelde in de eurozone. Wat betreft de ongelijkheid in de verdeling van deze rijkdom bevindt België zich in de middenmoot. Nederland heeft iets minder ongelijkheid, terwijl Frankrijk en vooral Duitsland meer ongelijkheid kennen. Oostenrijk heeft de grootste ongelijkheid, terwijl Malta de kleinste heeft.

Helaas zijn niet alle groepen even welvarend in België. Vrouwen, jongeren, mensen met een laag opleidingsniveau, mensen met een laaggekwalificeerde baan, eenoudergezinnen, alleenstaande moeders, mensen met een laag inkomen en mensen die geen eigenaar zijn van hun woning zijn gemiddeld minder welvarend dan andere groepen. Deze groepen worden als “bijzonder kwetsbaar in onze samenleving” beschouwd. Vooral eenoudergezinnen, alleenstaande moeders, gezinnen met een laag inkomen en gezinnen zonder eigen woning hebben het moeilijk.

Hoewel België goed scoort op het gebied van gemiddeld vermogen en een gemiddelde positie inneemt wat betreft vermogensongelijkheid, zijn er toch kwetsbaarheden die bepaalde bevolkingsgroepen treffen. Het bezitten van een eigen woning vermindert de vermogensongelijkheid aanzienlijk, dus een beleid dat het bezit van een woning vergemakkelijkt voor minder welvarende gezinnen zou een goede oplossing kunnen zijn.

Kortom, Belgische gezinnen hebben over het algemeen een aanzienlijk vermogen, maar dit is niet gelijk verdeeld. Er zijn bepaalde groepen die het moeilijk hebben om vermogen op te bouwen en kwetsbaar zijn in onze samenleving. Het is belangrijk om beleid te voeren dat deze groepen ondersteunt en de vermogensongelijkheid vermindert.


Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241121_94873358

.


Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....