België kijkt in 2029 tegen een begrotingstekort van 46,6 miljard euro aan. Dat is 2 miljard meer dan de raming die het Monitoringcomité in maart nog heeft gemaakt.
Het gaat almaar verder bergaf met de Belgische begroting. Tegen 2029 loopt het tekort op tot 46,6 miljard euro, of 6,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit het voorlopige rapport van het Monitoringcomité dat zusterkrant De Standaard kon inkijken. Dat cijfer kan nog licht wijzigen na de vergadering van het Monitoringcomité die momenteel plaatsvindt. In maart gingen de topambtenaren van het comité nog uit van een tekort van alle overheden samen van 44,7 miljard euro (of 6,3 procent van het bbp).
Met 41,6 miljard euro situeert het tekort zich in 2029 hoofdzakelijk bij de federale overheid die de vergrijzingskosten en de rentelasten op onze gigantische overheidsschuld moet dragen. De regio’s zien hun tekort dalen van 8,5 miljard euro in 2025 naar 4,9 miljard euro in 2029. Samen met het tekort stijgt ook de schuldgraad verder, van 106,9 procent van het bbp vandaag naar 119 procent van het bbp in 2029.
Op het strafbankje
Door onze slechte begroting zit ons land momenteel al op het Europese strafbankje en kreeg het door de Europese Commissie een saneringstraject opgelegd. Formateur Bart De Wever en de onderhandelaars voor een nieuwe regering weten dus wat doen.
Welke inspanning België precies moet leveren om Europa tevreden te stellen, meldt het Monitoringcomité niet in zijn voorlopige rapport. Tijdens een vergadering met technici afgelopen vrijdag werd wel gewag gemaakt van een inspanning van 27,6 miljard euro voor de federale overheid alleen tijdens deze regeerperiode.