Themabeeld

De gevangenissen in België behoren tot de meest overbevolkte gevangenissen van Europa. Dat blijkt donderdag uit statistieken van de Raad van Europa. België scoort volgens het onderzoek ook slecht op vlak van het aantal zelfdodingen in de gevangenis.

Bron: BELGA

De Raad van Europa, de intergouvernementele organisatie die onder meer tot doel heeft om de mensenrechten te beschermen, maakt elk jaar een analyse van de toestand in de Europese gevangenissen. De cijfers die donderdag gepubliceerd werden, hebben betrekking op de periode van 31 januari 2022 tot 31 januari 2023.

Vooral de propvolle gevangenissen krijgen heel wat aandacht in de analyse. Overbevolking blijft een “ernstig chronisch probleem” in de penitentiaire inrichtingen in vele Europese landen, zo schrijft de Raad van Europa.

LEES OOK. Advocaten laten gevangenis van Vorst in beslag nemen: “De Belgische Staat is 24 miljoen euro verschuldigd”

In zeven landen in Europa is er sprake van een gevangenisdichtheid van meer dan 105 gedetineerden per 100 beschikbare plaatsen, wat wijst op een “ernstige overbevolking”.  België behoort met 115 gevangenen per 100 plaatsen tot de slechtste leerlingen van de klas. Enkel in Cyprus (166), Roemenië (120) en Frankrijk (119) is de situatie nog nijpender. Het Europese gemiddelde is op een jaar tijd met 2 procent toegenomen en bedraagt nu 93,5 gevangenen per 100 plaatsen, klinkt het nog.

Zelfdoding

De cijfers van de Raad van Europa tonen ook aan dat het aantal zelfdodingen in de Belgische gevangenissen – 14,3 per 10.000 gedetineerden – relatief hoog ligt. Letland, Zwitserland, Frankrijk en Italie zijn de enige landen die nog meer zelfdodingen in de gevangenissen registreren. De Europese mediaan ligt op 5,3 per 10.000 gevangenen. 

Tot slot blijkt uit de statistieken ook dat 42 procent van de gevangenen in België een buitenlandse nationaliteit heeft. Het Europese gemiddelde ligt op 27 procent. Het aantal buitenlandse gedetineerden ligt wel nog hoger in Luxemburg (78 procent), Zwitserland (71), Griekenland (57), Cyprus (55), Oostenrijk (51) en Malta (49).

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *